Utorak, 5 srpnja, 2022

Održan IV. modul Velike škole mira, sudjelovali i učenici OŠ “Busovača” i OŠ “Kaćuni”

Pročitajte i ovo

Prošlog vikenda (13.05.-15.05.) održao se IV. modul Velike škole mira pod nazivom “Odgoj mladih za održivi razvoj”.

Tema svih predavanja i radionica jeste ekologija, značaj, važnost i bolji odnos nas samih prema prirodnim resursima i našoj planeti Zemlji.

Škole učesnice na ovom modulu su bile: OŠ “Busovača”, OŠ Kaćuni, OŠ “Kiseljak 1” Bilalovac, OŠ “Brestovsko” Kiseljak, OŠ “Dubravica” Vitez, OŠ “Dubravica” Preočica.

Polaznice/ci su imali priliku slušati predavače, ali i sami biti dio interaktivnih radionica.

Što je to je cjelovita ekologija, što je to ekološko obraćenje, što je to ekološka duhovnost, što je to ekologija svakodnevnice – o tim su pitanjima učenici i učenice razgovarali s Alenom Kristićem, propitujući središnje teme ekološke enciklike „Laudato si’“ pape Franje, a u okviru predavanja „Religijski ekološki kapital: Kršćanska tradicija kroz prizmu enciklike „Laudato si’“.

Na početku četvrtog modula koji govori o ekologiji i održivom razvoju učenici su imali prigodu pogledati animirani film pod nazivom “Man” (Steve Cutts) .

Sublimirajući vlastite doživljaje o filmu učenici su uočili razmjere krize u kojem se nalazi cjelokupna planeta.

Nakon toga im je predavač Miroslav Bagara ukazao na neke od problema koje sa sobom nosi doba globalne ekološke krize. Također, ukazao je na važnost očuvanja biodiverziteta, potrebu zaštite zraka, vode, zemlje i drugih ugroženih staništa milijuna biljaka i životinja.

Na kraju predavanja je pozvao da svatko pokuša dati vlastiti doprinos očuvanju planete Zemlje, najprije učeći o problemima i izazovima, a kasnije i vlastitim akcijama u sredini u kojoj žive.

Predavanje o vedskoj tradiciji i indijanskoj religiji kao i temu o religijskom ekološkom kapitalu islamske tradicije pripremio i na zanimljiv način izlagao Rasim Ibrović.

Kao i uvijek, našlo se vremena i za obilazak grada. Istaknut ćemo posjet kazandžijskim radnjama na Baščaršiji tijekom kojeg su se učenici upoznali s tradicionalnim načinom proizvodnje posuđa od bakra.

Spremni smo za realizaciju novih aktivnosti u našoj školi koje provode učenici Mirovne sekcije u suradnji s učiteljima i ostalim učenicima koji su nam i dosada bili podrška na čemu smo zahvalni. Veselimo se novim zajedničkim aktivnostima-rekli su iz OŠ Dubravica.

Izvor: Vitez.info

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Javni poziv za dostavljanje prijedloga manifestacija u povodu obilježavanja Dana općine Busovača

Načelnik Općine Busovača priprema donošenje Programa obilježavanja 16. avgusta/kolovoza - Dana općine Busovača. Navedenim povodom pozivaju se sva javna...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo