spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

Odbijen prijedlog da se s dnevnog reda skloni imenovanje Vukoje

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u utorak nije prihvaćen prijedlog da se s dnevnog reda skloni točka koja se tiče izbora suca Ustavnog suda BiH, odnosno Marina Vukoje.

Prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende (SDA) i zastupnika Amira Ibrovića(DF) odbijen je s 38 glasova za, 13 suzdržanih i 34 glasa protiv.

Kao razlog su naveli “nemogućnost izbora” iako je Vukoja kao jedini kandidat za suca Ustavnog suda BiH izabran odlukom Povjerenstva za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 21. svibnja. 

Podsjetimo, predsjedavatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović oštro je kritizirao izbor Marina Vukoje za ovu poziciju nazvavši ga “podobnim stranačkim kandidatom, a ne pravnikom visokih moralnih kvaliteta”.

Inače, Zastupnički dom Parlamenta FBiH broji 98 članova, a za potrebnu većinu glasova o imenovanju Vukoje je potrebno 50 ruku.

Kako stvari stoje, trenutna vlast koju čine HDZ, HDZ 1990 i Trojka (SDP, NS i NiP) uključujući partnere imaju 49 glasova, što znači da je potreban još jedan, pa ostaje za vidjeti kako će se situacija rasplesti, iako sudeći prema odbijenom prijedlogu, podrška Vukoji je izvjesna.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti