Od spektakularnih slapova i brojnih izvora vode do endemske flore i faune

Buka i šum vode kojom rijeka Kozica remeti tišinu na ovom prekrasnom dijelu šumskog okoliša ono je što ćete dugo pamtiti

Srednjobosanski gradić Fojnica izgrađen na obroncima planine Vranice nadaleko je poznat po svojim prirodnim ljepotama, poznatom topličkom lječilištu s termalnom vodom – Reumalu te Prokoškome jezeru, a o tome malom mjestu u srcu BiH putopisnu priču s fotografijama donio je Punkufer.

Slapovi Kozice

Bosanskohercegovački pisac i putopisac Alija Isaković, očaran ljepotama koje je zatekao u tom lijepom gradiću, zapisao je o Fojnici: “Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati…”, zapaža fotograf Boris Trogrančić.

Spektakularni su i slapovi na rječici Kozici udaljenoj oko 8 kilometara od grada. Oko rijeke se prostire nepregledna bjelogorična i crnogorična šuma, a u usjeku se nalaze slapovi u nekoliko kaskada, tri manja i dva veća slapa koji se spuštaju niz strme stijene i formiraju dva poveća slapa od oko 20 metara visine. Buka i šum vode kojom rijeka Kozica remeti tišinu na ovom prekrasnom dijelu šumskog okoliša ono je što ćete dugo pamtiti, donosi punkufer.dnevnik.hr.

Franjevački samostan u Fojnici nadaleko je poznat i njegovu starost nije moguće precizno utvrditi, no dokumenti potvrđuju prisutnost franjevaca u Fojnici još početkom četrnaestog stoljeća. U sklopu samostana nalazi se i muzej s iznimno vrijednim eksponatima, među kojima se izdvaja fojnička Ahdnama, povelja iz osmanskoga razdoblja kojom je vojskovođa Mehmed II. bosanskim franjevcima zajamčio sigurnost i omogućio slobodno djelovanje na zemlji koju je osvojio. Povijesno i heraldički vrlo vrijedan Fojnički grbovnik od davnina se čuva u samostanu.

Ništa manje poznata nije ni stara fojnička Atik džamija, poznata i pod imenom Djevojačka džamija koja je stara više od 470 godina.

Punkufer kao prirodnu ljepotu fojničkoga kraja spominje i Prokoško jezero na planini Vranici ledenjačkog postanka. Smjestilo se na 1636 metara nadmorske visine, a od Fojnice je udaljeno 22 kilometra. Na širem prostoru spomenika prirode Prokoško jezero nalaze se endemske vrste flore i faune, a najistaknutiji je vodozemac triton.

– Inače, planina Vranica spada u staro bosansko gorje i datira još iz vremena paleozoika. Poznata je po blagim pašnjacima i pregršt izvora vode na vrlo velikim nadmorskim visinama. To je ujedno i najpoznatija rudna planina u Bosni i Hercegovini s dugom poviješću eksploatacije zlata, srebra, žive, bakra, željeza i drugih ruda – navodi se u putopisu o Fojnici koji je objavio Punkufer.

Malo naseljeno mjesto Bakovići pored Fojnice do 1939. godine bilo je svjetski poznato po jednome od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovome dijelu Europe. No, od tada je samo stari rudnik.

Čuvene fojničke maglice

Fojnica je poznata i po gastronomskim specijalitetima kao što su pita, čuvene fojničke maglice, ali i vrhunski kravlji i ovčji sir. Zimi je u fojničkome kraju popularno skijanje jer se na planini Vranici nalazi ski-centar i naselje s planinskim kolibama, navodi također punkufer.dnevnik.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Bradara: Schmidt ne smije nametnuti dugoročnu izmjenu ustava, ne isključujem ni nemire ako SDA izgubi vlast

PREPOROD POSRNULOG GIGANTA: Više prihoda, više radnika i veća dobit