Obljetnica kornatske tragedije: Živote izgubilo 12 vatrogasaca, obitelji još uvijek traže odgovore

0
25
Prije 12 godina dogodila se jedna od najvećih tragedija u povijesti hrvatske države – kornatska tragedija. U nesreći, u čiji se službeni uzrok sumnja, poginulo je 12 vatrogasaca, a preživio je jedino vatrogasac Frane Lučić. 

Na gašenje požara na Kornatima tog kobnog dana poslana je helikopterom skupina od 13 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Šestero vatrogasaca poginulo je na mjestu događaja. Ostali su prebačeni u obližnje bolnicu u Zadru i Splitu, te u Zagreb, no ubrzo su preminuli od posljedica teških opeklina.  Svoje živote u tragediji izgubili su Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Traže se odgovori

Nakon tragedije tražili su se odgovori, međutim brojna pitanja ostala su otvorena dugi niz godina nakon. Prema službenoj teoriji, uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, no obitelji stradalih smatraju da im nije otkrivena prava istina.

Jedina osoba kojoj se sudilo zbog Kornata je bivši vatrogasni zapovjednik JVP Šibenik Dražen Slavica, koji je 2013. godine u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi, ali tu je presudu Vrhovni sud poništio i vratio na ponovno suđenje u kojem je on nepravomoćno oslobođen. Nakon kornatske tragedije Vlada je obećala novi Zakon o vatrogastvu kojim bi se regulirala zapovjedna odgovornost u vatrogastvu, kao i  financiranje opreme i gašenja požara. Međutim, na taj zakon se čeka i danas – u 2019. godini.

Jučer su u Tisnom položeni vijenci na spomen-plocu na Vatrogasnom domu, a nakon mimohoda sjecanja na groblju sv. Duh vijenci su položeni na centralni križ i na grobove tragicno stradalih vatrogasaca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here