Obilježena 29. obljetnica zločina i stradanja Hrvata u Buhinim Kućama

Danas je u naselju Buhine kuće u Vitezu obilježena 29. obljetnica zločina Armije BiH i stradanja Hrvata u Buhinim Kućama 1994. godine.

Svetu misu zadušnicu predvodio je viteški župnik, fra Velimir Bavrka u mjesnom groblju Topala, gdje je i pokopan najveći broj žrtava iz Buhini kuća.

Uoči svete mise brojna izaslanstva uz spomen-obilježje položila su vijence i upalila svijeće, a to je učinio i predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB i zastupnik u Saboru RH Radoje Vidović, kao i izaslanstvo OO HDZ BiH Vitez na čelu s predsjednikom Općinskog odbora i načelnikom Općine Vitez Borisom Marjanovićem.

Naime, toga 9. siječnja pripadnici Armije BiH probili su crte obrane u Buhinim kućama i ubili 27 Hrvata među kojima je bilo žena i djece. Uz to zapaljeno i opljačkano na desetke kućanstava, a fotografije i video zapisi iz Buhinih kuća obišli su cijeli svijet. Prema ocjeni analitičara ovaj dan je bio jedan od najtežnih u obrani opkoljene Lašvane doline.

Za masovna ubojstva i druge zločine u Buhinim Kućama, kao i za mnoga druga zlodjela počinjena nad Hrvatima na prostoru Viteza i Središnje Bosne nitko nije osuđen, te je danas ponovno upućen apel svim nadležnim da u okviru vlastitih ovlasti učine sve kako bi odgovorni bili privedeni pred svjetlo pravde i odgovarali za sve počinjene zločine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

U Istočnom Sarajevu obilježen neustavni ”Dan Republike Srpske”

Novo u Busovači: CARDIO DANCE WORKOUT