spot_img

Novinarka svaki dan tjedan dana jela grah. Ovo su nuspojave

Grah je nevjerojatno svestran osnovni proizvod koji se može koristiti za razne namjene.

“Sve su mahunarke izvrsni izvori složenih ugljikohidrata, vlakana, foltata, kalija i željeza,” kaže dijetetičarka Marissa Sommers. “Oni su izvor biljnih proteina bogat hranjivim tvarima koji se mogu koristiti u raznim jelima. Odlično idu u zdjelice za tacose ili burrito, pomiješane s pečenim povrćem ili dodane kao izvor složenih ugljikohidrata u salate.”

Osim toga, grah je relativno pristupačna kupnja za smočnicu. “Grah je prikladan izvor proteina, vlakana i mikronutrijenata u našoj prehrani,” kaže Jenna Werner, vlasnica virtualne web stranice za treniranje prehrane Happy Strong Healthy. “Oni su stabilni na policama, pristupačni su i već su skuhani, što olakšava pripremu obroka i može smanjiti stres od obroka. Također se pokazalo da imaju koristi za srce i probavu zbog svog sastava hranjivih tvari i mogu pomoći u održavanju šećera u krvi stabilnim kada se konzumiraju kao dio obroka ili međuobroka.”

Novinarka Jayla Andrulonis s portala The Heathy cijelog je tjedna jela grah, razne mahunarke u različitim razinama recepata. Grah s , prema njegovim riječima, pokazao i kao prava zamjena za grickalice.  Prema dijabetičarki Hannah Magee, to bi moglo biti dijelom zbog sadržaja vlakana u grahu.

“Grah može biti koristan za cjelokupnu prehranu na mnogo načina. Prvo i najvažnije, oni su fantastičan izvor vlakana: nešto što mnogi Amerikanci ne jedu dovoljno. Ovisno o grahu, šalica kuhanog graha može osigurati od 10 do 15 grama vlakana, što je otprilike polovica preporučenog unosa vlakana za odrasle, kaže Magee.

Dodatno, Magee dodaje da je grah izvor biljnih proteina, koji vam mogu pomoći da se zasitite i održite sitima dulje vrijeme. “Sjajan su način za dodavanje dodatnih proteina u obrok ili mogu poslužiti kao jedini izvor proteina”, kaže ona.

Iako grah ima brojne dobrobiti, neke od tih dobrobiti su popraćene nekim prilično neugodnim nuspojavama, poput povećanja plinova. “Uz dobrobiti dodatnih vlakana i bjelančevina koje je pružila mojoj prehrani, bila sam uzbuđena saznati o drugim nutrijentima odgovornim za zdravstvene dobrobiti graha. Kao netko s poviješću visokog krvnog tlaka u mojoj obitelji, uvijek sam u potrazi za hranom koja može pomoći u zaštiti mog krvnog tlaka od nezdravog raspona. Još jednom grah se pokazao dobrim”, piše Jayla.

“Grah je bogat izvor dva važna minerala za regulaciju krvnog tlaka: magnezija i kalija”, kaže Sommers.

Tijekom tjedna kad je svaki dan jela grah, Jayla je naučila puno o dodatnim zdravstvenim dobrobitima, a uštedjela je i dosta novca na svom računu za namirnice zamijenivši neke od svojih mesnih obroka grahom.

“Jedan od mojih najvećih zaključaka koji sam naučila jest da je raznolikost ključna kada se radi o uključivanju graha u svakodnevnu prehranu. Srećom, postoji mnogo opcija koje možete izabrati i sve su prepune pogodnosti”, navela je na kraju Jayla.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti