spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Novi početak odnosa Hrvata i Bošnjaka, svi optimistični

Čelnici HDZ-a BiH i osam stranaka okupljenih oko SDP-a BiH – Naroda i pravde te Naša stranka potpisali su u petak u Mostaru sporazume o raspodjeli resora u Vladi Federacije BiH, čime su napravili korak bliže uspostavi izvršne vlasti te najavili potpuno praćenje politika EU-a i NATO-a, piše Večernji list BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH izjavio je kako su stvoreni preduvjeti da predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara sljedećeg tjedna potpiše imenovanje nove Vlade kojoj bi na čelu bio Nermin Nikšić, koji je čelnik SDP-a BiH.

– Do kraja utorka koalicijski partneri dat će imena ministara kako bi u srijedu predsjednica Federacije BiH izvršila imenovanje Vlade te ga uputila svojim dopredsjednicima na suglasnost. Nakon toga bi se mogla sazvati sjednica Zastupničkog doma kako bi se imenovala Vlada Federacije BiH u Ustavom predviđenom roku – rekao je Čović nakon potpisivanja dvaju dokumenata.

Ista raspodjela resora

HDZ-u BiH trebalo bi pripasti šest ministarskih pozicija, a probošnjačkom bloku, uz premijera, deset ministarstava. Na taj način HDZ BiH dobiva identične resore koje je ta stranka imala i posljednjih osam godina dok je bila u političkome braku sa SDA. To su Ministarstvo financija, zatim pravosuđa, prometa i veza te zdravstva, kulture i prostornoga uređenja. Preostalih deset resora pripada grupaciji okupljenoj oko SDP-a BiH. Uz premijersku poziciju, u njihovu “portfelju” su energetika, resor poljoprivrede, turizma, poduzetništva, branitelji, unutarnji poslovi, obrazovanje, zatim rada, izbjeglica i trgovine. Čović očekuje kako će nova Vlada biti imenovana do 6. travnja, kada je zakonski rok za njezin izbor. U međuvremenu će se upotpuniti program rada Vlade.

– Dogovorili smo se da resorni ministri nakon imenovanja, a prije potvrđivanja u Zastupničkom domu, na tragu programskih mjera koje smo međusobno razmijenili, predlože premijeru gospodinu Nikšiću svoj program rada kako bi to bio program rada buduće Vlade – rekao je Čović. Ocijenio je ovaj potpis kao veliki iskorak.

– U svakom slučaju, mislim da smo pokazali otvorenost da s ovim poslom oko imenovanja Vlade FBiH uz većinu u oba doma možemo preuzeti odgovornost – dodao je. Međutim, posve je izvjesno kako imenovanje Vlade neće odobriti potpredsjednik FBiH Refik Lendo iz SDA, koji novi partneri ne žele u vlasti. Bez njegova potpisa, prema sadašnjim propisima, nije moguće dostaviti popis novoga saziva Vlade Federacije BiH na potvrdu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić istaknuo je, međutim, kako očekuje da će Lendo poštovati parlamentarnu većinu u oba doma – Zastupničkom i gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Federacije BiH.

– Nadamo se da će se u BiH razumjeti da se mora poštovati parlamentarna većina. Pokazat ćemo da imamo parlamentarnu većinu i da nam se treba dopustiti imenovanje Vlade – rekao je Nikšić i sugerirao da u slučaju blokade imenovanje nova Vlade očekuje intervenciju visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta. Ponovio je da pravosudne institucije BiH trebaju istražiti kako je SDA došao do većine u bošnjačkome Klubu Doma naroda.

– Izgubili smo mnogo vremena. Naše su želje bile da to bude mnogo ranije. Svjesni smo limitirajućih čimbenika, što je uvjetovalo situaciju koju imamo u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Očekujemo i nakon sankcija, koje je izrekla američka administracija, da pravosuđe BiH završi svoj dio posla kako bi postalo poznato kako je došlo do izigravanja volje birača kada su u pitanju izbori za Dom naroda – istaknuo je.

Upitan o tome da komentira to što ih dio medija i vodeća bošnjačka stranka prozivaju zbog izdaje bošnjačkih nacionalnih interesa, Nikšić je odgovorio kako sve radi čiste savjesti i u interesu napretka države i boljitka građana.

– Već smo navikli da smo izdajnici i da izdajemo neke interese. Međutim, sve što radim, radim čiste i mirne savjesti kako bismo napravili iskorak, da pokrenemo politiku koja će se baviti i rješavati stvarne probleme građana. Ako uspijemo popraviti stvari za 10 posto, sigurno će nam svima biti bolje – dodao je čelnik SDP-a BiH.

Drugim dokumentom, koji se odnosi na program rada Vlade Federacije BiH, koalicijski partneri iz HDZ-a BiH i probošnjačkog bloka iskazali su opredjeljenje za približavanje u NATO i Europsku uniju te su najavili slijeđenje politika koje vode tim integracijama.

Krišto: BiH uz EU oko Rusije

Uz to, nagovijestili su donošenje reforme fiskalne politike, jačanje reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, kao i poduzimanje niza mjera u cilju gospodarskog rasta i razvoja. Među politikama koje će razvijati su kvalitetan život i demografska revitalizacija obitelji i mladih, sustav unaprjeđenja zdravstvene i socijalne zaštite, prava braniteljske populacije, zaštita okoliša i zelene politike, poticanje razvoja kulture, medija i sporta te ravnomjeran regionalni razvoj i jačanje sigurnosti te otpornosti na krize i izazove.

Na upit o najavi čelnika RS-a Milorada Dodika o prekidu odnosa s američkim i Veleposlanstvom Ujedinjenoga Kraljevstva, čelnik HDZ-a BiH ocijenio je kako to ne obvezuje državu BiH. Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto, koja je i visoka dužnosnica HDZ-a BiH, je na upit o ratu u Ukrajini rekla kako BiH slijedi politiku EU-a, podsjećajući kako se ova zemlja priključila osudi ruske agresije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM