spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Novi početak odnosa Hrvata i Bošnjaka, svi optimistični

Čelnici HDZ-a BiH i osam stranaka okupljenih oko SDP-a BiH – Naroda i pravde te Naša stranka potpisali su u petak u Mostaru sporazume o raspodjeli resora u Vladi Federacije BiH, čime su napravili korak bliže uspostavi izvršne vlasti te najavili potpuno praćenje politika EU-a i NATO-a, piše Večernji list BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH izjavio je kako su stvoreni preduvjeti da predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara sljedećeg tjedna potpiše imenovanje nove Vlade kojoj bi na čelu bio Nermin Nikšić, koji je čelnik SDP-a BiH.

– Do kraja utorka koalicijski partneri dat će imena ministara kako bi u srijedu predsjednica Federacije BiH izvršila imenovanje Vlade te ga uputila svojim dopredsjednicima na suglasnost. Nakon toga bi se mogla sazvati sjednica Zastupničkog doma kako bi se imenovala Vlada Federacije BiH u Ustavom predviđenom roku – rekao je Čović nakon potpisivanja dvaju dokumenata.

Ista raspodjela resora

HDZ-u BiH trebalo bi pripasti šest ministarskih pozicija, a probošnjačkom bloku, uz premijera, deset ministarstava. Na taj način HDZ BiH dobiva identične resore koje je ta stranka imala i posljednjih osam godina dok je bila u političkome braku sa SDA. To su Ministarstvo financija, zatim pravosuđa, prometa i veza te zdravstva, kulture i prostornoga uređenja. Preostalih deset resora pripada grupaciji okupljenoj oko SDP-a BiH. Uz premijersku poziciju, u njihovu “portfelju” su energetika, resor poljoprivrede, turizma, poduzetništva, branitelji, unutarnji poslovi, obrazovanje, zatim rada, izbjeglica i trgovine. Čović očekuje kako će nova Vlada biti imenovana do 6. travnja, kada je zakonski rok za njezin izbor. U međuvremenu će se upotpuniti program rada Vlade.

– Dogovorili smo se da resorni ministri nakon imenovanja, a prije potvrđivanja u Zastupničkom domu, na tragu programskih mjera koje smo međusobno razmijenili, predlože premijeru gospodinu Nikšiću svoj program rada kako bi to bio program rada buduće Vlade – rekao je Čović. Ocijenio je ovaj potpis kao veliki iskorak.

– U svakom slučaju, mislim da smo pokazali otvorenost da s ovim poslom oko imenovanja Vlade FBiH uz većinu u oba doma možemo preuzeti odgovornost – dodao je. Međutim, posve je izvjesno kako imenovanje Vlade neće odobriti potpredsjednik FBiH Refik Lendo iz SDA, koji novi partneri ne žele u vlasti. Bez njegova potpisa, prema sadašnjim propisima, nije moguće dostaviti popis novoga saziva Vlade Federacije BiH na potvrdu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić istaknuo je, međutim, kako očekuje da će Lendo poštovati parlamentarnu većinu u oba doma – Zastupničkom i gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Federacije BiH.

– Nadamo se da će se u BiH razumjeti da se mora poštovati parlamentarna većina. Pokazat ćemo da imamo parlamentarnu većinu i da nam se treba dopustiti imenovanje Vlade – rekao je Nikšić i sugerirao da u slučaju blokade imenovanje nova Vlade očekuje intervenciju visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta. Ponovio je da pravosudne institucije BiH trebaju istražiti kako je SDA došao do većine u bošnjačkome Klubu Doma naroda.

– Izgubili smo mnogo vremena. Naše su želje bile da to bude mnogo ranije. Svjesni smo limitirajućih čimbenika, što je uvjetovalo situaciju koju imamo u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Očekujemo i nakon sankcija, koje je izrekla američka administracija, da pravosuđe BiH završi svoj dio posla kako bi postalo poznato kako je došlo do izigravanja volje birača kada su u pitanju izbori za Dom naroda – istaknuo je.

Upitan o tome da komentira to što ih dio medija i vodeća bošnjačka stranka prozivaju zbog izdaje bošnjačkih nacionalnih interesa, Nikšić je odgovorio kako sve radi čiste savjesti i u interesu napretka države i boljitka građana.

– Već smo navikli da smo izdajnici i da izdajemo neke interese. Međutim, sve što radim, radim čiste i mirne savjesti kako bismo napravili iskorak, da pokrenemo politiku koja će se baviti i rješavati stvarne probleme građana. Ako uspijemo popraviti stvari za 10 posto, sigurno će nam svima biti bolje – dodao je čelnik SDP-a BiH.

Drugim dokumentom, koji se odnosi na program rada Vlade Federacije BiH, koalicijski partneri iz HDZ-a BiH i probošnjačkog bloka iskazali su opredjeljenje za približavanje u NATO i Europsku uniju te su najavili slijeđenje politika koje vode tim integracijama.

Krišto: BiH uz EU oko Rusije

Uz to, nagovijestili su donošenje reforme fiskalne politike, jačanje reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, kao i poduzimanje niza mjera u cilju gospodarskog rasta i razvoja. Među politikama koje će razvijati su kvalitetan život i demografska revitalizacija obitelji i mladih, sustav unaprjeđenja zdravstvene i socijalne zaštite, prava braniteljske populacije, zaštita okoliša i zelene politike, poticanje razvoja kulture, medija i sporta te ravnomjeran regionalni razvoj i jačanje sigurnosti te otpornosti na krize i izazove.

Na upit o najavi čelnika RS-a Milorada Dodika o prekidu odnosa s američkim i Veleposlanstvom Ujedinjenoga Kraljevstva, čelnik HDZ-a BiH ocijenio je kako to ne obvezuje državu BiH. Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto, koja je i visoka dužnosnica HDZ-a BiH, je na upit o ratu u Ukrajini rekla kako BiH slijedi politiku EU-a, podsjećajući kako se ova zemlja priključila osudi ruske agresije.

1 KOMENTAR

  1. Wow, superb blog structure! How long have you ever been running a
    blog for? you make running a blog glance easy. The total glance of
    your site is excellent, let alone the content material!
    You can see similar here sklep internetowy

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti