spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Novi direktor Zavoda MIO/PIO: Od 1. mjeseca novo povećanje mirovina

Halil Subašić je odlukom Vlade FBiH na posljednjoj sjednici imenovan za direktora Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO).

Prethodno je četiri mjeseca bio vršitelj dužnosti na toj poziciji, na koju je došao „iznutra“, budući da je od 2015. godine zaposlen u Zavodu.

Nema smetnje
U intervjuu za AVAZ prvom za medije, govori o stanju u Zavodu, ali i najvažnijim pitanjima koja muče umirovljeničku populaciju.

Budući da ste na poziciju v. d. direktora imenovani sredinom srpnja, možete li nam kazati kakvo je stanje u Zavodu, posebno s financijskog aspekta? Je li Fond stabilan?

– Donošenjem novog Zakona o MIO/PIO FBiH proveden je prvi dio reforme mirovinskog sustava Federacije BiH, čime je osigurana financijska stabilnost Fonda. Mirovinski sustav u FBiH ustrojen je na principu međugeneracijske solidarnosti. Jasno je da, ukoliko ekonomija raste, raste i mirovinski sustav, čime se garantira njegova dugoročna stabilnost. Potrebno je istaći da, shodno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Federacija BiH garantira isplatu mirovina. U narednom periodu glavni cilj će biti daljnja reforma mirovinskog i invalidskog sustava.

Posljednja i prethodna isplata mirovina krenula je prije dosadašnjeg uobičajenog roka – petog dana u mjesecu. Hoće li se ta praksa i ubuduće zadržati?

– Zaista s velikim zadovoljstvom želim konstatirati da su mirovine za studeni 2023. godine isplaćene u subotu, 2. prosinca. S obzirom na to da je članom 131. Zakona o MIO propisano da FBiH iz proračuna osigurava mjesečno sredstva za isplatu mirovina najkasnije do petog u mjesecu za prethodni mjesec, ne postoji nikakva smetnja da se isplata mirovina vrši i prije petog u mjesecu. Usto, a uzimajući u obzir prvenstveno potrebe i interes naših korisnika mirovina, trend isplate mirovina prije petog u mjesecu će biti nastavljen.

Teško stanje
Među najvažnijim pitanjima koja muče umirovljenike zbog njihovog teškog materijalnog položaja jeste ono koje se odnosi na predstojeće redovno usklađivanje mirovina. Kako ćete to riješiti, budući da su parametri prema kojima su vrši izračun vrlo nepovoljni?

– Razlog za bilo kakvu brigu ne postoji. Redovno usklađivanje mirovina će biti obavljeno u skladu s odredbama Zakona o MIO. Član 79. Zakona propisuje da se mirovine usklađuju 15. travnja svake godine na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 postotaka porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Tako da postoji opredjeljenje i postavljen je cilj, uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj ove kategorije stanovništva, da se početkom iduće godine realizira akontativno povećanje mirovina već od siječnja/januara 2024. godine.

Unapređenje procesa
Bitno je unaprijediti cjelokupan rad Federalnog zavoda, uložiti napore na poboljšanju korisničkog iskustva korisnika usluga Federalnog zavoda, omogućiti osiguranicima i umirovljenicima lakše i transparentnije korištenje svih usluga Federalnog zavoda, a u cilju što bržeg ostvarivanja njihovih prava.

U ovom trenutku prioritet je izrada i donošenje novog zakona o organizaciji MIO u cilju reforme i unapređenja učinkovitosti rada Federalnog zavoda MIO.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM