spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHNovalić: Sreća je da je Federacija BiH u godinama prije pandemije podigla...

Novalić: Sreća je da je Federacija BiH u godinama prije pandemije podigla poreze

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je da smo, unatoč pandemiji koronavirusa, 2021. imali najuspješniju ekonomsku godinu, ali i veliku političku krizu koja je najvećeg intenziteta od rata do danas.

Ocijenio je godinu iza nas i govorio o planovima za 2022. Kako je kazao, “na početku smo 2022. godine i upravo smo preživjeli 2020. i 2021. koje su bile obilježene najvećom pandemijom COVID-19“.

I to, prema riječima Novalića, nije moglo proći bez posljedica, ne samo u zdravstvenom smislu i sektoru, nego i u ekonomskom.

“Sreća je da je Federacija BiH u godinama prije pandemije, ekonomski jako ozdravila, zahvaljujući ekonomskoj politici, zahvaljujući tome što smo poreze digli sa 3,7 milijardi na 5,6 milijardi, neizravne sa šest na 8,5. Znači, zdravi smo ušli u pandemiju i vukli smo poteze koji su bili usmjereni na očuvanje tog zdravlja, ekonomskog sustava, a i pravilnu reakciju zdravstvenog sustava”, istaknuo je Novalić čija će pomoć zdravtvenom sustavu ostati upamćena po kupovini resporatora koji to nisu preko poduzeća koje se bavi uzgojem malina.

Podsjetio je da su u protekle dvije pandemijske godine vodili računa da održe zdravstveni i socijalni sustav na nogama i da sačuvaju ekonomski poredak, odnosno tvrtke, da spremno dočekaju postpandemijski period.

“I još nismo dočekali, ali u ekonomskom smislu možemo reći da smo dočekali postpandemijski period. U mjerama koje smo radili prije godinu i po naveli smo da će poslije pandemije biti velika šansa za tvrtke koje izvoze jer zapadna Europa će htjeti svoje dobave iz Kine i sa Dalekog Istoka prenijeti u svoju blizinu. Vidjeli su da kada dođe do poremećaja, kao što je bio COVID-19, to su predaleke destinacije da bi te lance ospkrbe osigurali iz Kine i sa Dalekog Istoka. I to se dogodilo. Nikada nam izvoz nije porastao kao prošle godine. On je skočio na 9,6 milijardi. Moram priznati, mi smo ga zatekli ispod šest milijardi. I to je bio jedan od osnovnih pokretačkih impulsa za našu ekonomiju. Najviše smo izvozili robu iz metalne industrije, kao i industrije namještaja koja je izuzetno narasla“, naglasio je Novalić.

Slažete se s njim?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti