spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Novalić: Nismo potrčali za cjepivom, da ne budemo pokusni kunići

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je tijekom posjete Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), odgovarao i na novinarska pitanja o problemima u nabavci cjepiva za građane te sporom procesu cijepljenja u tom entitetu i ZDK-u.

Novalić je istaknuo kako Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku cjepiva, mada su prihvatili i tu obavezu. Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti. “Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, “potrčali” prvi i bili neki “pokusni kunići”.

Neke su države to prihvatile – Mađarska, Srbija, Izrael… Jednak postotak cijepljenja, kao mi, imaju, recimo, razvijenije zemlje – Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja…U toj, svjetskoj igri cjepiva, najbolje su prošli oni koji ih proizvode pa tek, onda, oni koji su moćni. Pa tek, onda, oni koji su zemlje “trećeg svijeta”, kazao je Novalić.

 

Međutim, dodao je, Vlada FBiH je, svakako, u “završnoj fazi nabavke cjepiva”, ali da im je u tom procesu naškodila javna kampanja oko nabavke cjepiva. “To nam je rekao i Ruski fond, da ne tolerira da ga se izlaže na taj način. I, onda, smo zatvorili informacije i, sada smo, zaista, u zadnjim danima pred potpis ugovora. Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor i poslala ga diplomatskom poštom. Nismo ga još dobili, jer ide diplomatskom poštom. Dobit ćemo ga ovih dana i odmah ćemo ga i potpisati… Danas smo imali sastanak s Pfizerom, znači, nabavka milijun cjepiva. Također, za 15 dana bit će potpisan ugovor”, najavljuje Novalić.

Masovno cijepljenje, kaže, nije samo pitanje nabavke cjepiva, nego i organizacije cijepljenja, koja je u nadležnosti kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti