Njemački utjerivači dugova uspješno posluju i u BiH

U BiH već duže vrijeme posluje kompanija “EOS Matrix”, kao dio “EOS grupacije”, jedne od vodećih međunarodnih tvrtki sa sjedištem u Njemačkoj koje se bave naplatom potraživanja.

Ali, iako neki tako pomisle, nije riječ o nekim “žestokim mladićima” koji će kucati na vrata i tražiti novac. Oni djeluju na mnogo mirniji i civiliziraniji način.  Da ova tvrtka pozitivno posluje u našoj državi, potvrđuje i njihov izvještaj o radu za prethodne dvije godine. U izvještaju se navodi kako je “EOS Matrix” u BiH imao više od 40.000 slučajeva, među kojima je najviše neotplaćenih kredita koje su otkupili od banaka, mikrokreditnih organizacija i lizing društava, piše Dnevni avaz.

Ova problematika posljednjih godina u Hrvatskoj izaziva veliku pozornost, posebno nakon žalbi građana kako ih agencije i tvrtke koje se bave tim poslom maltretiraju – od čestih poziva telefonom, pa do ispitivanja obitelji, kako bi na taj način dužnike natjerali da plate.

Forumi širom regije preplavljeni su žalbama građana koji su dobili poziv u vezi s dugovanjima.

– Čekaju, kako bi rekli, 5 do 12 da skupe očajno visoke kamate, a zatim zovu dan i noć kako bi očajnog dužnika natjerali u kolaps da proda i ono što nema. Samo da ga puste na miru – naveo je jedan od građana Hrvatske. Dodao je kako se pozivi snimaju bez upozorenja.

– Traže osobne podatke, datume rođenja. Zvali su mi obitelj i tako pokušavaju doći do mojih podataka. Jer sam im 20 puta rekao da me prestanu uznemiravati, muškarac mi je rekao kako će me zvati sve dok mu ne potvrdim. Ovo je prešlo svaku mjeru – naglasio je korisnik jednog foruma u Hrvatskoj.

U slučajevima prijenosa potraživanja, odnosno prodaje ili ustupanja duga novom povjeritelju, dozvoljen je prijenos i osobnih podataka o dužnicima, pojasnio je za Avaz direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Petar Kovačević.

– Do sada smo imali više prigovora građana u slučajevima kada su banke i mikrokreditne organizacije svoje dugove prenijele na nove povjeritelje, a te prigovore smo ocijenili kao neosnovane – istaknuo je Kovačević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Treba li prestati brojati zaražene? “Bilo bi pametnije da izvještavamo tjedno…”

Gost jubilarne 10. epizode podcasta UZOR: Najistaknutiji sportski ribolovac iz Busovače – Cavi