Petak, 1 srpnja, 2022

Njemačka tuži Italiju zbog odšteta za zločine u Drugom svjetskom ratu

Pročitajte i ovo

Njemačka je podnijela prijavu Međunarodnom sudu pravde protiv Italije jer Rim i dalje dozvoljava žrtvama nacističkih ratnih zločina da podnose zahtjeve za odštete, usprkos ranijoj sudskoj presudi da se tim zahtjevima krši međunarodno pravo.

U njemačkoj prijavi, koja je objavljena na stranici suda, navodi se da Italija i dalje dozvoljava da se pred njenim sudovima podnose zahtjevi za odštete, iako Berlin ima pravo na imunitet prema međunarodnom pravu.

Njemačka navodi da je od presude iz 2012. godine bilo više od 25 novih zahtjeva za odštete podnesenih u Italiji protiv njemačke države zbog zločina koje su nacisti počinili tijekom Drugog svjetskog rata. U mnogim slučajevima sudovi su naredili Njemačkoj da plati odštetu.

Talijanski sudovi u dva slučaja pokušavaju zaplijeniti imovinu u Rimu koja pripada Njemačkoj.

Njemačka je objavila da je podnijela prijavu Međunarodnom sudu pravde jer je jedan talijanski sud priopćio da će do 25. svibnja odlučiti hoće li prisilno prodati zgrade u kojima su smještene njemačke arheološke, povijesne, obrazovne i institucije iz oblasti kulture.

Berlin je zatražio da Međunarodni sud pravde uvede privremenu mjeru i osigura da Italija ne proda ove objekte na javnoj aukciji dok traje razmatranje šireg slučaja o odštetama, javlja Srna.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Posredstvom Fonda solidarnosti liječeno gotovo pola milijuna pacijenata s područja Federacije BiH

Sredstva Federalnog fonda solidarnosti osiguravaju se dijelom iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a dijelom iz proračuna FBiH preko...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo