spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Njemačka otvara tržište rada i za BiH?

SPD, koalicijski partner u saveznoj vladi Njemačke, predlaže da se građanima zemalja zapadnog Balkana olakša dobivanje legalnih radnih dozvola u toj zemlji.

Zigmar Gabrijel, njemački savezni ministar gospodarstva i predsjedavajući SPD-a, tijekom razgovora s predsjednicima njemačkih pokrajina u kojima je SPD na vlasti, izrazio je uvjerenje da bi takva mjera mogla pomoći smanjenju podnositelja zahtjeva za azil iz BiH, Srbije, Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Ovo prvi put da se eksplicitno spominju isključivo zemlje naše regije za ovu mogućnost, pišu Nezavisne novine. Neki njemački mediji, koji su imali uvid u dokumente, ističu kako je SPD pripremio dokument “Osnove socijaldemokratske politike prema izbjeglicama” u kojem bi sve ostale zemlje naše regije, uz BiH, Srbiju i Makedoniju, također trebale dobiti status sigurnih zemalja kako bi se obrada zahtjeva za azil ubrzala, te da bi državljanima ovih zemalja trebalo omogućiti lakše dobivanje radnih dozvola u Njemačkoj ako mogu dokazati da imaju radni ugovor u Njemačkoj sa zajamčenom plaćom od minimalno 1.460 eura mjesečno.

Njemački list “Zeit” piše da CDU, drugi koalicijski partner iz čije stranke dolazi i njemačka kancelarka Angela Merkel, to već odavno traži, ali se SPD do sada tome protivio, kada su brojevi azilanata sa zapadnog Balkana bili znatno niži.

Navode kako postoje indicije da bi CDU mogao podržati taj prijedlog, jer je Folker Bufijer, potpredsjednik te stranke, istaknuo da bi se izdavanjem njemačkih radnih dozvola moglo pomoći ljudima sa zapadnog Balkana koji zahtjeve za azil podnose iz ekonomskih razloga.

“Njima bi se moglo omogućiti da u Njemačku dolaze s važećim radnim dozvolama. Papir SPD-a bi mogla biti dobra osnova za razgovor između središnje njemačke vlade i pokrajina o izbjegličkoj politici i azilu početkom rujna”, rekao je Bufijer.

Iz njemačkih institucija je objašnjeno da se za sada ne mogu o tome službeno izjašnjavati jer se još ne radi o službenj politici njemačke vlade, već o unutarstranačkim razgovorima. Neslužbeno, rekli su kako je već sada moguće dobiti posao u Njemačkoj ako imate diplomu deficitarnog zanimanja i govorite njemački jezik. Ukoliko ovaj SPD-ov prijedlog bude usvojen, pojašnjeno je kako bi to značilo da će ti do sada važeći propisi biti prošireni za svako zanimanje, a ne samo za deficitarna, prenose Nezavisne novine.

“Mislim da od ranije postoji tendencija da se otvori njemačko tržište za migrante, ali je za sada teško očekivati da će to ići toliko daleko da se usvoji ovaj SPD-ov prijedlog u sadašnjoj formi”, rekao je sugovornik. Dodaje kako je teško ocijeniti da bi ova politika pomogla rješavanju pitanja visokih brojeva zahtjeva za azil sa zapadnog Balkana.

“Ako bi to bilo dio šireg paketa mjera kojima bi se podnošenje zahtjeva za azil iz ekonomskih razloga učinilo manje atraktivnim, onda bi to moglo biti dio rješenja”, ocijenio je sugovornik Nezavisnih.

Boris Pupić, stručni suradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, ističe da za sada Agencija ima dozvolu Njemačke za posredovanje pri zapošljavanju samo ljudi za poslove njegovatelja u Njemačkoj, prenosi HMS.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM