Ništa od toplifikacije Novog Travnika ni ove godine

168

Niti ove godine neće biti ništa od centralnog grijanja u Novom Travniku. Naime, iako je planom za ovu godinu centralno grijanje trebalo dovesti do grada te toplificirati javne ustanove i veće korisnike, kao što su soliteri, cijeli projekt je, kako sada stvari stoje, propao.

Upozorio je na to SDP-ovac Atif Rosić, koji je kazao da je općina rebalansom skinula predviđenih 100.000 KM za centralno grijanje, te dodao da je ovo gorući problem građana Novog Travnika koji se ne rješava već 20 godina.

Planirani iznos skinut je iz proračuna uz obrazloženje da neće biti ništa od aktiviranja grijanja u ovoj godini. Znamo svi koliki je to problem za građane i koliko bi im grijanje značilo, rekao je Rosić.

Novotravnički načelnik Refik Lendo (SDA) kazao je kako je Kanton odustao od cijele priče, pa nema smisla niti da općina izdvaja sredstva za ovu svrhu.

Trebalo nam je nešto više od 300.000 KM da bi centralno grijanje izveli iz zone Bratstva i doveli u grad. Plan je bio da priključimo javne ustanove i veće korisnike, kao što su soliteri. U tu svrhu mi smo planirali iznos od 100.000 KM. No, kanton nije prihvatio ponudu da oni izdvoje 200.000 KM za njihove korisnike kao što su škole, sud, Porezna uprava… Apsurd bi sad bio da mi imamo predviđena sredstva za grijanje kad kanton nije prihvatio ponudu i mi tu ne možemo ništa napraviti, rekao je Lendo.

Građani još od rata čekaju na toplifikaciju grada, a osim obećanja i propale ideje da Novotravničani vlastitim kreditima financiraju izgradnju mreže po ovom pitanju nije napravljeno ništa. Gradska toplana privatizirana je poslije rata za iznos od 700.000 KM, potpuno je funkcionalna i grije gospodarske subjekte u industrijskoj zoni Bratstva.

Prethodni članakBez zakona i obećanja: Dvije ili tri slijepe osobe u BiH imaju psa vodiča
Sljedeći članakIsplata mirovina za srpanj započet će u ponedjeljak, 7. kolovoza

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime