spot_img

Nikad gora godina za bh. poljoprivrednike

Poljoprivredna sezona u BiH je ove godine započela izuzetno loše.

Prva sjetva je ili propala ili dosta kasnila, a posljedice su već sada vidljive.

U razdoblju prve sjetve na području Bosne i Hercegovine je bilo izuzetno hladno i kišovito vrijeme koje je izazvalo poplave u pojedinim dijelovima zemlje, a takve nepogode su itekako utjecale na domaće poljoprivrednike. Ono što je bilo posijano u tom razdoblju (svibanj/lipanj) propalo je pa se moralo ponovno usijavati. Stoga je prva sjetva dosta kasnila što je utjecalo i na cijelu sezonu.

O tome kako se to odrazilo na ovogodišnje rezultate za Klix.ba govorio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH. On ističe da je godina bila vrlo loša.

Prvo je bilo dosta kiše, onda je došla suša, a na kraju opet vremenske nepogode u vidu grada i oluja. Tako da što se tiče poljoprivredne proizvodnje, mogu slobodno reći, godina nikad nije bila gora, rekao je.

Promjenjivo vrijeme tijekom ljeta također je utjecalo na proizvodnju i na kraju pojedine kulture su “podbacile” i za 50 posto, a neke su totalno uništene.

Imate vrste voća koji su potpuno uništene, ali generalno za od 50 do 60 posto umanjen je prinos u svim kulturama i kvaliteta je dosta loša, poručio je Bićo za Klix.

Loše vremenske prilike nisu stvorile problem samo bosanskohercegovačkim poljoprivrednicima. Posljedice se osjete kako u susjednim zemljama, tako iširom Europe.

Kako je kazao Bićo, naši poljoprivrednici ne sudjeluju ni u jednom dijelu kreiranja cijena, već im cijene diktira vanjsko tržište, ali definitivno može se očekivati rast cijena s obzirom na to da je poljoprivreda oštećena u mnogim najplodnijim dijelovima brojnih zemalja.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti