spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Nevzudin Hrustić iz Kaknja za 22 minute ukrao sef težak 250kg

Podignuta optužnica protiv Nevzudina Hrustića zbog provale u Pavlović international banku u Han Pijesku iz koje je ukraden sef, težak 250 kilograma

Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Nevzudina Hrustića (51) iz Kaknja zbog pljačke Pavlović International Bank a.d. u Han Pijesku 2015. godine kada je ukraden sef, težak 250 kilograma, u kome se nalazilo 184.000 KM u kešu!

Hrustiću, koga su istražni organi dovodili u vezu sa serijom pljački u BiH i Srbiji, na teret se stavlja teška krađa, za koju je zaprijećena kazna od tri do 15 godina zatvora. Provala se dogodila 14. maja 2015. godine u ulici Srpske vojske u Han pijesku piše UNA.

U optužnici se navodi da je Hrustić zajedno sa više nepoznatih osoba onesposobio alarm na vanjskom zidu objekta, a onda su se pomoću merdevina došli do strujnih i telekomunikacionih kablova koje su presjekli. Potom su provalili ulazna vrata i ušli u poslovnicu Pavlović banke.

“Izvršili su premetačinu, a potom su demontirali metalnu kasu, težine oko 250 kilograma, u kojoj se nalazilo oko 184.000,00 KM. Kasu su iznijeli iz objekta i natovarili u nepoznato vozilo i odvezli”, navodi se u optužnici.

Pljačka trajala 22 minuta, kraj policijske stanice

Inače, provala u Pavlović international banku snimljena je nadzornim kamerama i na snimcima se vidi da je pljačka trajala nevjerovatna 22 minuta. Naime, sef je bio fiksiran za pod i lopovi su ga izvalili iz ležišta, a potom su pokušali da ga isjeku odgovarajućim alatom. Kada u tome nisu uspjeli, sef su kroz balkon izbacili u obližnji potok, da bi ga potom natovarili i odvezli sa sobom.

Zanimljivo je i da se banka u Han Pijesku nalazila svega 100 metara od Policijske stanice. Iako su provalnici stvarali veliku buku, tu noć niko nije reagova i pljačka je primjećena tek ujutro kada su radnici banke došli na posao.

Otkriven pomoću DNK traga

Kako saznajemo jedan od krunskih dokaza protiv Hrustića je njegov DNK, koji je otkriven na mjestu pljačke. Na osnovu istog traga rasvijetljena je i provala u poslovnicu Pavlović international banke u Driniću kod Petrova iz koje je, u noći između 4. i 5. avgusta 2014. godine na identičan način ukraden sef sa oko 160.000 KM. Zbog te provale PU Banjaluka je u septembru 2015. godine za Hrustićem raspisala potragu.

Zanimljivo je da su na identičan način obijene i poslovnice Pavlović banke u Osječanima kod Doboja (jun 2014. i maj 2011. godine), Osinji kod Dervente (mart 2014. i septembar 2013. godine). Međutim, lopovi tada nisu uspjeli da isjeku ili odnesu sefove i ostali su bez plijena. U jednom slučaju im je sef tresnuo o pod, što je odjeknulo poput bombe i razbudilo čitav komšiluk. Mještani su pozvali policiju, ali su provalnici brže bolje pobjegli. Nijedan od tih pokušaja provale nije rasvjetljen.

Hapšen u Srbiji zbog identičnih provala

Nevzudin Hrustić ima policijske dosije, a u oktobru 2008. godine uhapšen je u Srbiji kao član provalničke grupe Vjekoslava Jasike zvanog Mali Keka iz Beograda. Grupa je “pala” nakon pljačke pošte u Ćenti kod Zrenjanina. Policija je ovu grupu mjesecima pratila i uhvatila u zamku. Sumnjalo se da su odgovorni za provale u šest banka i pošta u okolini Beograda, Čačka, Novog Pazara… U tim provala korišten je isti modus operandi kao i u provala u Pavlović international bankama u BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti