Utorak, 5 srpnja, 2022

Nevjerojatne najave u Njemačkoj: Hoće li kruh uskoro koštati 10 eura?

Pročitajte i ovo

Ako se ovako nastavi, Udruga poljoprivrednika u Njemačkoj najavljuje kako bi kruh uskoro mogao koštati deset eura, piše njemački Handelsblatt.

Zbog rata u Ukrajini cijene sirovina, uključujući žitarice, brašno i kvasac trenutačno dostižu novi maksimum cijena. U cijeloj Njemačkoj pekare i proizvođači pekarskih proizvoda izravno su pogođeni povećanjem cijena. Ako se ovako nastavi, Udruga poljoprivrednika u Njemačkoj najavljuje kako bi kruh uskoro mogao koštati deset eura, piše njemački Handelsblatt.

Ne samo da su važne namirnice u trgovinama Aldi, Lidl i drugima, zbog rata u Ukrajini postale rijetke, već i cijene pšenice i raži na svjetskom tržištu trenutačno enormno rastu, piše Fenix-magazin.

Rusija i Ukrajina su među najvažnijim i najvećim proizvođačima pšenice. Od ruske invazije na Ukrajinu, proizvođači su morali potrošiti znatno više novca na proizvodnju pekarskih proizvoda. Kupci će uskoro izdvajati više novca kako bi mogli kupiti kruh ili nekoliko peciva.

Thomas Bode, pekarski majstor iz njemačke Savezne zemlje Tirinška, rekao je za Focus Online kako je nedavno morao povisiti cijene svojih proizvoda za oko 20 posto zbog rasta troškova. Obično su troškovi proizvodnje, uključujući troškove rada, ti koji čine najveći dio cijene. No, prema riječima Bodea, to se već promijenilo.

– Troškovi sirovina i energije sada su na istoj razini kao i troškovi proizvodnje, rekao je za Focus Online. No, kako bi svima, bez obzira na financijsku situaciju, omogućili kupnju pekarskih proizvoda, Bode svojim kupcima nudi kruh od prethodnog dana. Kruh od prethodnog dana je dostupan u pola cijene. Pekarnice u okrugu Kassel mole svoje kupce za razumijevanje zbog visokih cijena kruha. No, može li se kruh zapravo uskoro prodati za ogromnih deset eura?

Daniel Schneider, generalni direktor Središnjeg udruženja njemačkog pekarskog obrta, dao je ocjenu o tome. – Poljoprivrednici proizvode pšenicu, pekari peku kruh. Potonji su ti koji moraju izračunati cijene na temelju svoje strukture troškova, rekao je Schneider za Handelsblatt. Budući da rastu i troškovi energije, osoblja i proizvodnje, brojne tvrtke trenutačno moraju pregledavati i prilagođavati svoje izračune. – Ali još smo daleko od toga da platimo deset eura za kilogram kruha, kaže Schneider.

U mnogim regijama, međutim, štruca već košta oko četiri eura i mogla bi postati još skuplja u nadolazećim tjednima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Tražite posao? FIS Vitez zapošljava

Poduzeće FIS d.o.o. Vitez raspisalo je oglas za prijem radnika na poziciju - Voditelj transporta (m/ž) Pored zakonom propisanih uvjeta...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo