spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Nekoć „rudarska“ župa Sv. Barbare proslavila svoj patron

Vjernička zajednica u srednjobosanskom rudarskom gradiću Brezi, kao jedina koja je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji posvećena Sv. Barbari, proslavila je 4. prosinca svoj patron.

Svetu misu, uz suslavlje deset svećenika i sudjelovanje vjernika koji su ispunili župnu crkvu podignutu 1932., predslavio je vlč. Marin Babić, osobni tajnik vrhbosanskog nadbiskupa Tome Vukšića. Nazočne je na početku pozdravio i izrazio dobrodošlicu župnik dr. preč. Pero Brkić, dekan Sutješkog dekanata.

U prigodnoj propovijedi vlč. Marin je, ocrtavajući život Sv. Barbare, mučenice iz prvih stoljeća kršćanstva, uputio na važnost osobnoga odnosa s Bogom, koji je nužan preduvjet da bi se nekoga moglo uopće zvati vjernikom.

Na tom tragu istaknuo je kako čovjek u susretu s iskušenjima i težinom životnih križeva, treba prepoznati Božju blizinu kroz molitvu i slavlje svetih sakramenata.

„U tomu nam može pomoći primjer Sv. Barbare koja se uistinu morala svaki dan iznova odlučivati za Boga, s obzirom da je njezina obitelj bila protiv toga da ona bude kršćanka. Spominje se kako joj je vlastiti otac zbog toga odrubio glavu. Ustrajati u takvoj vjeri, unatoč životnim kušnjama, možemo samo onda kada se nepodijeljena srca priklonimo Isusu, kako je to svojim životom očitovala i ova svetica“, poručio je vlč. Babić.

Na kraju mise, koju je pjesmom animirao župni zbor, riječi zahvale uputio je župnik Brkić koji je pozvao sve nazočne na okrjepu u prostorije župne kuće.

Spomenimo da je župa u Brezi kanonski utemeljena 1935., odvajanjem od tadašnje velike župe Novo Sarajevo. S obzirom da je ovo kraj bogat rudom mrkoga uglja, u kojemu je 1907. otvoren i rudnik, za patron joj je dana Sv. Barbara, zaštitnica rudara. Pred posljednji rat u Brezi je živjelo oko 950 katolika, a danas ju čini 234 vjernika, što je broj na kojemu se zaustavilo poslijeratno osipanje ovdašnjih katolika, započeto 2001. kada je ova župa imala oko 520 članova.

KT

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM