spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Neki plaćaju kilogram janjetine i do 75 KM. Koja je vaša cjenovna granica?

Jablanica je već desetljećima prava oaza za ljubitelje roštilja, no njegova je cijena dosegla nevjerojatnu cifru, tako da je sada za građane porcija janjetine pravi luksuz.

Jablanica je popularno odredište za opuštanje putnicima prema Mostaru ili Jadranskom moru tijekom sezona godišnjih odmora.

Loše vijesti za sve ljubitelje mesa su da cijena janjetine nevjerojatno raste iz dana u dan te da je postala ‘pravo zlato’.

Za kilogram janjetine u poznatom jablaničkom restoranu “Kovačević” morat ćete izdvojiti 65 KM, što pokazuje da je došlo do poskupljenja.

Restoran Maksumić, koji se također nalazi u Jablanici, nije podigao cijenu pečenja te ćete za kilogram morati izdvojiti, kao i prije, 60 KM.

Posebno nas je iznenadila visoka cijena poznatog hercegovačkog restorana “Udovice” koji se nalazi između Mostara i Čitluka, u mjestu Sretnice.

U njemu kilogram janjetine košta čak 75 KM, što je jedna od najviših cijena u Bosni i Hercegovini.

Vrijedi spomenuti da čak u Hrvatskoj kilogram janjetine rijetko košta više od 35 eura (oko 70 KM).

Nakon Hercegovine odlučili smo provjeriti kakva je gastronomska situacija u Sarajevu.

U pet najpoznatijih restorana u glavnom gradu BiH, koji su popularni po dobroj janjetini, cijena kilograma pečenja kreće se od 55 do 65 maraka.

Savjet za pripremu janjetine na ražnju – prema RadioSarajevu.

Janje pečeno na ražnju neizostavno je za vjerske i međunarodne praznike, razna slavlja i proslave.

Svako područje ima svoje tajne pripreme, upotrebu začina, samog pečenja, ali za sve je zajedničko korištenje mladih životinja jer je njihovo meso sočnije i mekše.

Zaklano janje, kojem su odstranjene utrobe, postavlja se na ražanj. Učvrsti se pomoću posebnih vilica, štapova. Na središnjem dijelu trupa kralježnica se veže za ražanj kako ne bi padala. Donji dijelovi nogu se odstrane i na njima se naprave poprečni rezovi. Koristit će se za zatvaranje trbušne šupljine.

Stražnje noge se žicom vežu za ražanj. Prvo se žica provuče između tetiva, zaveže, a zatim se obje noge dodatno vežu žicom.

Količina soli ovisi o težini janjca i kreće se oko dva posto. Sol se dobro utrlja iznutra i izvana po površini. Za unutrašnjost obično je dovoljno jedna do dvije šake soli, a ostatak se utroši za vanjsko trljanje.

Ovako pripremljeno janje ostavi se preko noći na hladnom mjestu i peče sljedećeg dana. Ako ga pripremate istog dana, trebate znati da je svježe zaklano životinja toplija i brže će se ispeći.

Ovako pripremljeno janje se ostavi preko noći na hladno mjesto i peče sljedećeg dana. Ukoliko ga spremate istog dana, trebate znati da je svježe zaklana životinja toplija i brže će se ispeći.

Obično pečenje traje oko 2 do maksimalno 4 sata, ovisno o težini janjeta, temperature pečenja i koliko smo primakli ražanj vatri i žaru. Vatru zaštite od vjetra, jer on raznosi toplinu.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti