Srijeda, 28 rujna, 2022

Nakon skoro 100 godina dabrovi su se vratili na prirodna staništa u BiH i postali atrakcija

Pročitajte i ovo

Skoro stotinu godina u Bosni i Hercegovini nije bilo dabrova. Istrijebljeni su zbog skupocjenog krzna.

A onda je 2005. iz Njemačke stiglo pet porodica s 20 jedinki, kao donacija, a useljeni su u rječicu Semešnicu kod Donjeg Vakufa. Poslije toga, dabrovi su se pojavili u rijeci Spreči, kod naselja Dobošnica u općini Lukavac, a prije dvije godine i u malom umjetnom jezeru u Šemunici kod Gračanice.

Veliki kompleks

Ovo je veliki šumski kompleks Šemunica. Te 2014. godine u ovaj potok je kliznulo cijelo brdo i stvorilo branu, iza koje se formiralo jezero dužine stotinu, a širine 50 metara. Pronašli smo ga prije pet godina dok smo lovili divljač, Suljo Kahvedžić i ja. Nije nam trebalo puno vremena da shvatimo da je, s obzirom na izdašnost izvora koji dotiče u jezero, ovo biti buduća turistička destinacija – kaže Đulić.

Oni su poribili jezerce, narod je počeo dolaziti na to mjesto, a u međuvremenu se formiralo još jedno, manje jezero. Dodatno je bilo zanimljivo kada su lovci koji obilaze jezero prije dvije godine primijetili neobičnu pojavu.

Nekoliko velikih bukovih stabala palo je u jezero, druga stabla bila su vješto zasječena oštrim zubima dabra.Na kraju jezera bila je mala brana, napravljena od pruća i blata. Lovac Midhat Gazibegović tvrdi da su to bili dabrovi koji su naselili to stanište. Stigli su prije pet godina iz Save, rječicama Tinja, Džakulska rijeka, Ćetovijska rijeka, sve do Šemunice.

Umjetna brana

Dabrovi su izuzetno mudre životinje. Oni sebi uz obale jezera prave tunele u kojima obitavaju danju. Noću izlaze i oštrim zubima glođu okolna stabla, tako proračunato da moraju pasti u jezero, čime vješto grade vještačku branu na jezeru. Do sada su oborili dvadesetak stabala, nekoliko stabala već je izglodano i ona će uskoro pasti u vodu – tvrdi Gazibegović.

Ove mudre životinje hrane se korom lišćara i danju ih je nemoguće uočiti.

dolinalasve.info

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Preko nove aplikacije možete zatražiti izdavanje putovnice, vozačke ili osobne

MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo