spot_img

Najhladnija rijeka na svijetu izvire u Bosni i Hercegovini: Ni ljeti ne prelazi sedam stupnjeva

Neretva, rijeka poznata po svojoj izvanrednoj hladnoći, izvire i protječe kroz Bosnu i Hercegovinu te Hrvatsku, demantirajući uobičajeno mišljenje da se najhladnije rijeke nalaze u blizini sjevernog pola. Izvor Neretve, posebno dio poznat kao Gornja Neretva, ostaje iznimno hladan tijekom cijele godine, gdje temperatura vode čak i ljeti rijetko prelazi sedam stupnjeva Celzijusa.

Rijeka Neretva, duga 230 kilometara, s 208 kilometara svog toka u Bosni i Hercegovini i 22 kilometra u Hrvatskoj prije ulaska u Jadransko more, predstavlja najdužu pritoku Jadranskog mora s istočne obale. Osim što je vitalni izvor energije, zahvaljujući četirima elektranama i branama smještenim u blizini njezinog izvora, Neretva igra ključnu ulogu za stanovništvo regije.

Izvorište Neretve nalazi se u planinskim predjelima visoke Hercegovine, ispod planine Jabuke, a rijeka je od davnina poznata po svojoj smaragdno-zelenoj boji, čistoj i u gornjem toku potpuno pitkoj vodi. Delta Neretve izdvaja se kao jedan od rijetkih plodnih krajeva Dalmacije, a rijeka ima bogatu povijest koja seže sve do grčkog doba, kada je uz nju bila smještena grčka kolonija Narenta.

Neretva je kroz povijest bila životno važna, služeći kao mjesto za brodogradilište tijekom srednjovjekovne Bosne, i zbog toga je često nazivaju “hercegovačkim Nilom” zbog njezine slične uloge u životima lokalnog stanovništva kao što je Nil za Egipćane. Sa svojim starim imenima Nera ili Narenta, Neretva je zadržala svoju važnost kroz stoljeća, ostajući jedan od ključnih prirodnih resursa i kulturnih simbola regije.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti