spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Nadbiskup Vukšić slavio zornicu u katedrali

Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, 5. prosinca, slavio je misu zornicu u sarajevskoj prvostolnici. Koncelebriralo je 11 svećenika među kojima je bio katedralni župnik vlč. Oliver Jurišić.

Na početku euharistije vlč. Jurišić je zahvalio nadbiskupu za njegov dolazak i slavlje svete mise s katedralnom župnom zajednicom.

Mons. Vukšić se u uvodu u mosno slavlje osvrnuo na odlomak iz evanđelja i u kratkom nagovoru istakao kako je poniznost ono što treba oslikavati život vjernika. Naglasio je da “maleni, skromni i samozatajni iz evanđelja, kojima se Bog objavljuje, trebamo biti i mi te kroz vrijeme došašća čeznuti za obraćenjem i što je cilj priprave za Božić”.

Na svetom misnom slavlju sudjelovalo je 100-tinjak vjernika, a pjevanje je animirao zbor bogoslova na čelu s vlč. Ivanom Rakom.

Inače, zornica je rana jutarnja sv. misa u vrijeme došašća. Vrlo su raširene u hrvatskom vjerničkom puku. Obično se slave u 6 ili 7 h ujutro, to jest u ranu zoru. U ponekim krajevima zovu se i  rorate. Mise zornice nastale su vjerojatno već u 5. st. nakon Kalcedonskog sabora i proglašenja dogme o Mariji Bogorodici, zbog čega imaju snažno marijansko obilježje. U početku su slavljene samo u subote došašća, no s vremenom su se počele slaviti i radnima danima.

Ž.I., KT

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM