spot_img
spot_img
Petak, 12 travnja, 2024

Nadbiskup metropolit Tomo Vukšić izrazio zabrinutost stanjem u Bosni i Hercegovini

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić izrazio je zabrinutost stanjem u Bosni i Hercegovini, kao i zbog raznih političkih procesa u koji su u tijeku, čemu su kumovali, kako je rekao, ‘grijesi propusta’ same Europske unije.

Upitan dijeli li duboku zabrinutost Europske unije zbog onoga što se ovih dana događa u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Vukšić je odgovorio: “Slažemo se da smo zabrinuti, ne znam da li duboko. Sigurno je to da se zvecka oružjem što bi moglo ugroziti mir i zato postoji razlog za zabrinutost”, prenosi IKA.

Vrhbosanski nadbiskup u intervju za Vatican News izrazio je ujedno zabrinutost zbog raznih političkih procesa u tijeku, čemu su kumovali, kako je rekao, ‘grijesi propusta’ same Europske unije.

  • Prošlo je previše godina bez intervencija u političkom, zakonodavnom smislu, bez reformi. Potrebni su zakoni kako bi bila uspostavljena vladavina prava, a ne samo stvarna država. Lokalni problemi, neriješene stvari su glavni problemi. Izostanak intervencije, napose u posljednjem desetljeću, stvorio je uvjete za secesionizam i unitarizam, dva politička procesa koja izazivaju najveću zabrinutost. Slušamo i o federalizaciji Bosne i Hercegovine u švicarskom smislu, odnosno kantonizaciji. Bio bi to srednji put u reorganizaciji, ali ne znamo kamo će sve to dovesti. Po mom sudu, došlo je do određenih grijeha propusta – kazao je nadbiskup.

Smatra kako međunarodna zajednica može odigrati važnu, snažniju i jasniju ulogu, što se od nje, kako kaže, i očekuje.

  • Problem su nepravedni zakoni, puni rupa. To omogućuje manipulacije, prave nepravde. Svjedoci smo i izbornih manipulacija koje su, zapravo, zakonite, jer zakon to dopušta. Od postanka svijeta postoje pravedni i nepravedni zakoni, u BiH ima različitih nepravednih zakona s mnogo rupa. Treba ih popraviti, dovesti na razinu koja jamči vladavinu prava, uz poštivanje temeljnih prerogativa svakog pojedinca, kolektivnih prerogativa, prerogativa naroda, vjerskih zajednica – rekao je mons. Vukši, zaključivši kako mir nama alternativu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti