spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Nabavite ovu biljku i riješite se štetočina u domu, od moljaca i smrdljivih martina do zmija

Uvjereni smo da ne postoji kućanstvo koje ne sadrži lavandu, izuzetno mirisnu i aromatičnu, svestranu biljku. Ona se može koristiti kao ukrasna biljka koja nema velikih zahtjeva vezanih za kvalitetu tla, a može poslužiti i kao dobra ispaša za pčele, njezin suhi cvijet već se stoljećima koristi u različite svrhe, od aromaterapije do kuhanja, dok je eterično ulje lavande poznato kao “majka svih eteričnih ulja”, a koristi se za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba, od dišnih problema do probavnih i menstrualnih bolova.

Čak i ako ne uzgajate lavandu u dvorištu, zasigurno u svojem domu imate vrećicu osušene lavande ili eterično ulje, možda radi uklanjanja neugodnih mirisa ili, još češće, odbijanja moljaca… No, nisu moljci jedine životinje koje ne podnose miris lavande. To su i kućne muhe, srebrna ribica, pauci, male zmije, mačke, smrdljivi martin, komarci…

image

Za pojedine životinje poput mačaka i manjih zmija dovoljno je posaditi lavandu na rubove vrta ili po duljini vrtne staze, dok bi za muhe i komarce moglo biti dovoljno držati ju na prozorskoj klupčici. No, najjači oblik za odvraćanje štetočina ipak je eterično ulje lavande. Razrijeđeni sprej s eteričnim uljem lavande može se nanositi na željena mjesta, na komarnike, blizu prozora i vrata, u ormare, u tamnije kutove…

Uradi sam

Jedan od najboljih načina korištenja eteričnog ulja za suzbijanje štetočina je priprema razrijeđenog spreja: dobrim receptom smatra se 10 do 15 kapi eteričnog ulja na litru vode.

Za odvraćanje pauka u mješavinu se može dodati i ocat: miješaju se voda i ocat u omjeru 3:1 te se dodaje 15 kapi eteričnog ulja. Za smrdljive martine i stjenice, pak, u eterično ulje lavande može se dodati nekoliko kapi ulja citronele ili limunske trave.

Druga metoda je korištenje eteričnog ulja direktno na vatu: pet do sedam kapi trebalo bi biti dovoljno. Stavite vatu u staklenu teglu te ju otvorenu ostavite na mjestu s kojeg želiote odvratiti štetočine. Svakih nekoliko dana osvježite vatu novim kapima.

Također, nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u vodi za ispiranje prilikom pranja vunene odjeće pomaže u sprječavanju moljaca.

Mogu, naravno, poslužiti i suhi cvjetovi, a na strateška mjesta može se čak pokušati staviti i prirodni sapun s mirisom eteričnog ulja lavande.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti