Na svjetskim ratištima 130 državljana BiH, 50 veterana se vratilo u BiH

Tko je zaslužan za deblokadu europskog puta BiH i za usvajanje Reformske agende te kako će se provoditi ovaj važni dokument i obveze koje proistječu iz njega, pitanja su koja su dominirala na jučerašnjoj raspravi u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Tko je zaslužan za deblokadu europskog puta BiH i za usvajanje Reformske agende te kako će se provoditi ovaj važni dokument i obveze koje proistječu iz njega, pitanja su koja su dominirala na jučerašnjoj raspravi u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnici oporbenih stranaka uglavnom su zamjerali Vijeću ministara jer još nije sačinjen akcijski plan za provedbu Reformske agende. Pojavio se i prijedlog da se Vijeće ministara zaduži da u roku od mjesec dana sačini akcijski plan. Međutim, pojedini zastupnici, poput Momčila Novakovića iz NDP-a, upozorili su kako je takav rok nerealan. Damir Arnaut iz SBB-a je izrazio sumnju da nadležni koji su zaduženi za provedbu agende uopće razumiju značenje pojmova, što je ilustrirao neodgovarajućim prijevodom termina.

-Ovdje imamo bukvalan prijevod termina koji kada se prevede na naš jezik, ne znači ništa – kazao je Arnaut.

S druge strane, zastupnici stranaka iz parlamentarne većine manje su diskutirali i uglavnom su hvalili trud koji je načinjen da bi se došlo do usuglašene Reformske agende. Šefik Džaferović (SDA) je pozvao parlamentarce na ohrabrivanje Vijeća ministara na putu provedbe Reformske agende jer je njena provedba preduvjet da BiH uđe u razmatranje za kandidacijski status za EU.

Veliku pozornost na sjednici izazvali su i odgovori ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na zastupnička pitanja o mogućem prebacivanju migrantske krize u BiH i sudjelovanju bh. građana u oružanim sukobima u Siriji i Iraku na strani tzv. Islamske države. Mektić je najavio da će do kraja idućeg tjedna biti završen akcijski plan vezan uz postupanje u slučaju priljeva izbjeglica s Bliskog istoka u BiH.

– Plan će sadržavati sigurnosni i humanitarni aspekt, kazao je Mektić. Kada je u pitanju odlazak bh. državljana na strana ratišta, Mektić je kazao da se na kriznim područjima u svijetu trenutačno bori oko 130 državljana BiH, a da ih je do sada poginulo 43, dok se oko 50 vratilo u BiH. – To su podaci bh. obavještajnih struktura koji se razmjenjuju i s hrvatskim službama – kazao je ministar i dodao da hrvatske službe nisu dostavile podatke o više od 600 bh. građana u ISIL-u na koje su se prethodno pozvali pojedini zastupnici.

Mektić je napomenuo da je do sada podneseno 19 izvješća o počinjenim kaznenim djelima vezanim uz poticanje, financiranje i sudjelovanje u borbama na stranim ratištima. U proceduri  je 18 optužnica od kojih je neke sud potvrdio, a ni jedna presuda još nije izrečena.

Dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Predsjednik FBiH razgovarao s predstavnicima Organizacijskog odbora za obilježavanje 20. obljetnice oslobođenja Jajca

Zoran Milanović

Milanović o blokadi izvoza: BiH godinu i po lukavo zavlači Hrvatsku