Subota, 1 listopada, 2022

Na Sveučilištu VITEZ održana javna tribina Poštivanje ljudskih prava u BiH

Pročitajte i ovo

Povodom 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, Fakultet pravnih nauka i Institut Sveučilišta/Univerziteta ‘VITEZ’ Vitez organizirali su javnu tribinu ‘Poštivanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini’.

Tema je prezentirana kroz praksu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, stanja poštivanja ili kršenja ljudskih prava u BiH – kategorije ljudskih prava, kao i poštivanja prava djeteta, uz naglašavanje prava i obveza srednjoškolaca.

„Fakultet pravnih nauka, kao organizacijska jedinica Sveučilišta Vitez, gdje se izučavaju ljudska prava kroz niz predmeta kako u smislu pojma zaštite, tako i u smislu raznih aktivnosti nadležnih tijela u vezi s procesuiranjem izvršitelja koja čine prekršajna i krivična djela ugrožavanja ljudskih prava, organizirao je ovu javnu tribinu s ciljem afirmacije ljudskih prava kako na univerzalnom nivou,tako i na mikropodručju, odnosno na području gdje svakodnevno živimo i gdje se ugrožavaju ljudska prava’, kazao je dekan FPN prof.dr. Mile Matijević, koji je u svom izlaganju govorio o aktualnom stanju ljudskih prava u sferi kriminaliteta. Javnoj tribini su nazočili mnogobrojni srednjoškolci, koji su mogli čuti više o aktualnom stanju ljudskih prava, s posebnim aspektima suvremenog ugrožavanja ljudskih prava, primjerice poput oblika kompjutorskog kriminala. „Pored toga, ove mlade ljude željeli smo upoznati i s pravnim aspektima ljudskih prava i posebno kriminalnih radnji poput vršnjačkog nasilja i dr. oblicima. Ovakvim predavanjima i komunikacijom s njima, gdje se često i događaju slučajevi ugrožavanja ljudskih prava i to onih koji su najnemoćniji i često žrtve iz svog neznanja pa čak i sami izvršitelji nekih nedozvoljenih radnji, pokušavamo doprinijeti i zaštiti, ali i sprječavanju nekog čina narušavanja ljudskih prava“, pojasnio je prof. Matijević.

Uz dekana su izlagali i asistenti FPN, mr. Mirza Čaušević i Nermina Konjalić, glasnogovornik MUP-a KSB/SBK Rusmir Prohan, a sudjelovala je i suorganizatorica tribine, direktorica Instituta Sveučilišta Amra Kraksner, koja je govorila o vršnjačkom nasilju. „Na odraslima je da postanu osjetljivi na ovaj ozbiljan problem i ne dopuste da nasilje, toliko prisutno u društvu, živi u školskim hodnicima i ostavi posljedice na razvoj djece“, poručila je Kraksner. Održavanje javne tribine o poštivanju ljudskih prava, prigodnim je riječima pozdravio izvršni direktor Sveučilišta VITEZ, Zdenko Vukić. Moderator je bio mr. Adnan Pirić, viši asistent Fakulteta pravnih nauka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Odlična vijest za volontere u KSB!

Na prijedlog Stručne službe Vlade, Vlada KSB dala je u četvrtak suglasnost za produženje ugovora za stručno osposobljavanje bez...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo