spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Na što se grijati ove zime?

Građani širom BiH raskidaju ugovore s dobavljačima toplotne energije ili o tome razmišljaju jer su se odlučili grijati električnom energijom.

Je li to rješenje u vrijeme nezapamćene energetske krize u posljednjih 20 godina?

Kakva nas zima očekuje? Na što se grijati? Plin skup, pelet također. Zbog toga brojni građani razmišljaju o grijanju na struju. Kupuju se grijalice. Ova alternativa mogla bi biti pogubna – dovesti do kolapsa sustava i enormnog rasta cijene električne energije, navodi N1.

Cijena struje se nije povećala koliko je trebala jer je EP BiH ostvarila profit izvozeći, ali izvoz može pasti. On će biti zaustavljen ako svi pređemo na električnu energiju i tu nema dileme. To bi bila povećanja vjerujte, sve će nas zaboljeti glava. Postotci ne bi bili mali, kazao je Almir Bećarević, stručnjak za energetiku (SzBiH).

Trafo stanice bi bile preopterećene, došlo bi do kvarova, pa i požara. Građani o takvom grijanju razmišljaju zbog enormne inflacije, ali i zbog preporuke federalnog ministra – koji je struju označio alternativom za grijanje.

Drugačiju poruku dobili su od prvog čovjeka Elektroprivrede.

Dakle u slučaju da A prestane mi imamo C u funkciji. Dakle električne energije imamo dovoljno da podmirimo od domaćinstava do gospodarstva, od velikih, malih, sitnih, obrta… bilo koga!, kazao je sredinom svibnja Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Električna energija ne može biti energent za zagrijavanje, ističe Admir Andelija, generalni ravnatelj Elektroprivrede BiH.

Iz Elektroprivrede zbog toga upozoravaju da bi prekomjerno korištenje struje neminovno podiglo njezinu cijenu. Nema najava da će cijena rasti do kraja ove godine, ali se od početka sljedeće godine to očekuje. Gospodarstvenici u strahu od prekomjernog povećanja – za njih prihvatljivo 20 %.

Sve ono što bi otišlo značajno preko toga dovelo bi jedan broj kompanija u probleme. Došlo bi i do gubitka radnih mjesta, poslova… ovo je postotak koji je prihvatljiv, na koji svi računaju, ukalkulirali su ga, a s druge strane to će pomoći EP BiH da popravi svoje bilanse, kazao je za N1 Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

Svoj bilans Elektroprivreda može popraviti i ako građani dobiju poticaje, a nadležni poduzmu određene mjere – jer bi tada imala više struje za izvoz.

Poticajne mjere su potrebne da vam se recimo pomogne da ugradite rasvjetu, LED sijalice, ugradite panele, kako biste sebi, ali i njima uštedili električnu energiju koju mogu prodati u EU oko 400 eura po megavat-satu, kazao je Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku.

Ipak, mala mjesečna primanja i velike cijene plina i nerealne cijene ostalih energenata mnoge će nagnati da svoje domove griju na struju. Stručnjaci se plaše da će u konačnici trenutni spas od cijene plina i peleti rezultirati da i taj spas odnosno struja bude skupa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti