spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Moramo reorganizirati BiH, ali prvo mijenjamo Izborni zakon

Trebamo istodobno raditi na Izbornom zakonu koji se mora donijeti u ovoj godini, a već kroz njega definiramo okvire ustavne reorganizacije BiH, rekao je Čović.

Dragan Čović danas preuzima predsjedanje Predsjedništvom BiH. Idućih osam mjeseci bit će na čelu države u kojoj je mnogo neriješenih problema, započetih procesa… U intervjuu za Večernji list kako moramo reorganizati BiH.

“Upravo dolazim iz Bruxellesa gdje sam s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjerenikom EU za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom razgovarao o svim temama koje su na stolu, o kojima se raspravlja i koje opterećuju BiH na euroatlantskom putu, a s druge strane i kada su u pitanju ekonomske i socijalne reforme, ali i ono što moramo učiniti na reorganizaciji BiH. Evidentno je da ovako organizirani nećemo moći provesti ni jedan od ciljeva koje smo pred sobom postavili”, rekao je Čović.

Na pitanje hoće li se paralelno voditi procesi ekonomskih i ustavnih reformi, Čović je izjavio kazao kako drugačije neće moći drugačije.

“U zabludi su svi oni koji misle da se BiH može napraviti drugačije nego što je zajednica ustavno tri konstitutivna naroda i svih onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tih naroda. Reorganiziranje države možda možemo ostaviti za sljedeću godinu kao prioritet koji može ostati iza ove europske priče. Međutim, neka mi netko objasni kako misli provesti socijalno-ekonomske reforme s ovako organiziranom državom. To je nemoguća misija”, rekao je Čović.

Trebamo, dodao je, naglasak staviti na euroatlantske reforme, ali paralelno s tim otvoriti priču oko programskih reformi, jer bez toga nema komunikacije s financijskim svijetom koji vam želi pomoći.

“Trebamo istodobno raditi na Izbornom zakonu koji se mora donijeti u ovoj godini, a već kroz njega definiramo okvire ustavne reorganizacije BiH. Ako bi se išlo tim tempom, ne vidim razloga da već iduće godine ozbiljno ne razgovaramo o reorganizaciji države”, kazao je Čović.

Dnevnik.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM