spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Mladi odlaze iz BiH: Razlog su primanja, stručno usavršavanje, okolina?

Banjalučanin Adnan Begić samo je jedan u nizu inženjera informacijskih tehnologija koji se sprema da s porodicom napusti Bosnu i Hercegovinu.

Iako je zaposlen, kao razlog odlaska navodi bolja primanja, ali i mogućnost stručnog usavršavanja, za što mu se u našoj zemlji ne nude mogućnosti.

Slobodno društvo
– Svakodnevno s kolegicama i kolegama na poslu razgovaram o odlasku iz BiH. Većina njih aplikacije šalje u nekoliko država u Evropi, ali i Australiju i Novi Zeland, kaže Begić.

​Studija razvoja IT sektora koju su domaći stručnjaci uradili s partnerima iz Europske unije ukazuje da odlaskom jednog IT stručnjaka država gubi četiri milijuna maraka. No, u studiji se podvlači da će, nastavi li se ovakav trend odlazaka, BiH ostati bez radne snage u ovoj oblasti, odnosno neće biti u stanju pratiti razvojne procese i u njima aktivno sudjelovati. Iako u RS-u nitko ne vodi evidenciju koliko je građana u potrazi za bolje plaćenim poslovima otišlo iz BiH, stanje u pojedinim oblastima pokazuje da uz inženjere odlaze zdravstveni radnici, ljekari i medicinske sestre, učiteljice iz oblasti predškolskog odgoja, te visoko kvalificirana radna snaga.

​Na upozorenja koja stižu iz opozicije o tome da se trend odlazaka kvalificirane radne snage mora zaustaviti, za sada u Vladi RS-a nitko ne reagira. Entitetski ministar rada Milenko Savanović prije nekoliko dana ponovo je istakao da živimo u “slobodnom društvu, te da su ekonomske migracije i liberalizacija tržišta rada neminovan dio tog procesa”. Jednako kako bi uskoro mogla ostati bez IT inženjera, Republika Srpska će se suočiti i s nedostatkom ljekara. Šestogodišnji studij na medicinskim fakultetima, stažiranje i specijalizacija vlast koštaju za svakog ljekara, a prema procjenama struke, više od 50 hiljada eura. Ekonomistica Svetlana Cenić s krajnjom ironijom ističe da joj je drago “što ovdašnje vlasti pomažu njemačku industriju i izvoz kupovinom skupocjenih automobila, a zauzvrat izvoze besplatno najskuplje školovane kadrove”.

I dok ljekari odlaze, za one koji su završili medicinski fakultet posao u RS-u je misaona imenica. Ogorčeni nebrigom vlasti, članovi Udruženja nezaposlenih doktora medicine uputili su otvoreno pismo potpredsjedniku Narodne skupštine RS-a Nenadu Stevandiću, u kojem su poručili da će od Ambasade Njemačke kolektivno zatražiti azil u slučaju daljeg zanemarivanja njihovog političkog problema ili izostanka političke volje.
– Ne isključujemo ni radikalne vidove borbe za pravo na opstanak, pravo na život u rodnoj zemlji, navodi se u pismu. Stevandića podsjećaju i na obećanja koja im je dao, a koja nikada nisu realizirana.

Bezobrazno ste plaćeni

Ističu da su s “iznenađenjem i nevjericom primili Stevandićevu izjavu da su i mladi krivi zato što odlaze iz RS-a, umjesto da ponude rješenja“. Kao prvo, pitaju se čemu institucije i bezobrazno dobro plaćeni političari u ovoj zemlji ako će građani nuditi rješenja i ističu da onaj tko nije sposoban da nađe rješenja, treba da odstupi i prepusti mjesto onima koji to mogu. Najbolje rješenje, ističe se u pismu, “bilo bi da sve one političare koje dvadeset i nešto godina gledamo na političkoj sceni RS-a pošaljemo u Njemačku, a da mladi ljudi ostanu u ovoj zemlji, iako znamo da je takvo što utopija”.

​Kako bi sačuvalo ljekare u Hrvatskoj, tamošnje Ministarstvo zdravlja donijelo je plan kojim se mladim ljekarima nude stalna radna mjesta na otocima i područjima od posebne državne skrbi. Zasad ljekari koji su tek stekli diplomu ne iskazuju interes za takve poslove. No, tko zna, možda će ih ako se uskoro kod nas ništa ne promijeni, na radnim mjestima na Korčuli, Mljetu, Korenici ili Glini zamijeniti ljekari iz BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM