spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Mlade obitelji lakše do stana ako se ukine porez, dio kantona već ima rješenja

Dok ostale europske zemlje imaju rast i pad cijena utemeljen na događajima na tržištu, u BiH vlada neki vlastiti zakon. Cijene nekretnina rasle do nevjerojatnih 40 posto

Bližimo se kraju još jedne turbulentne i napete godine. Od 2020. čovječanstvo ne spava mirno. Iza ugla, kako pjesma kaže, vrebaju potresi, gromovi, ratovi, a dodajmo tome još i razne bolesti te imamo jednu kataklizmičku situaciju za koju još nitko ne nudi rješenje, piše Večernji list BiH.

Međutim, ono što, srećom, ne prestaje, to je gospodarska aktivnost. Tvrtke rade i u ovim nemirnim vremenima, od onih malih do onih megalomanskih, naravno, različitim intenzitetom i u različitim dijelovima svijeta. Ono što se također zasad čini otpornim na krizu je nekretninska aktivnost.

Ništa bez kredita

U BiH izgradnja kuća, zgrada, raznih višenamjenskih objekata ne samo da nije prestala unatoč svim krizama, već se i pojačavala. Trend je neobičan jer svugdje dolazi do “hlađenja” tržišta i u ovakvoj situaciji nekretnine sve manje zanimaju Amerikance i Nijemce, ovaj dio Europe u koji spada BiH, te gledajući njezino susjedstvo, po tom je pitanju jako čudan.

Primjerice, Njemačka ima pad od 9,9 posto, Danska pad cijena za 7,6 posto, Švedska 6,8. Međutim, u susjednoj Hrvatskoj cijene su veće za 13,7 posto. Ako govorimo o BiH, ovdje su cijene veće i do 40 posto te su nerijetko stanovi u većim gradovima, poput Sarajeva, Banje Luke ili Mostara, skuplji nego u nekim europskim metropolama. Mlade obitelji sve se teže odlučuju za neki korak, međutim inicijativa za ukidanje poreza na prvu nekretninu, koju zagovara Ministarstvo financija BiH, možda bi im promijenila odluku.

– Podstanari smo i stalno razgovaramo o kupnji stana, ali morali bismo se zadužiti do grla. Međutim, ovo što smo vidjeli, da bi kupnja prvih 40 kvadrata za nositelja stanarskog prava bila oslobođena poreza, natjeralo nas je da opet razmišljamo. Ostala bi nam godišnja plaća ako bismo tako kupili stan i naravno da se nadamo kako će ta inicijativa biti usvojena – govori nam bračni par Ćorić s kojim smo prokomentirali ovu temu. Neke županije već imaju dobrano riješeno ovo pitanje.

Od 8. 1. 2021. godine u Županiji Središnja Bosna mladi su oslobođeni plaćanja porez na kupnju prve nekretnine. Ovu inicijativu u Saboru ŽSB pokrentula je Suzana Krišto (HDZ BiH), a zastupnici, kao i Vlada ŽSB, su ovu inicijativu jednoglasno prihvatili. Primjerice radi, svi oni koji ispunjavaju uvjete za ovaj zakon će uštedjeti veliki novac, naime, jedni od glavnih uvjeta su da osoba koja kupuje nekretnine nema preko 40 godina i da prvi put kupuje nekretninu. Nekretnina može biti veličine 100 m2 stana ili kuće namijenjene za stanovanje ili zemljišta za gradnju kuće do 600 m2. Npr., ako kupujete stan od 100 m2 i ispunjavate uvjete zakona, uštedjet ćete otprilike 5000 KM koje biste trebali platiti ukoliko je vaša nekretnina procijenjena na 100 000 KM, ako vam je nekretnina procijenjena na 50 000 KM, uštedjet ćete otprilike 2500 KM.

U HNŽ-u postoji inicijativa da se mlade oslobodi plaćanja poreza na prvu nekretninu, ali samo inicijativa. U ZHŽ-u je pokrenuta inicijativa za ukidanje poreza na kupnju prve nekretnine svim osobama do 35 godina. Predlagatelj je Vedran Kožul iz HDZ-a BiH.

– Mladi koji planiraju kupiti svoju prvu nekretninu za stanovanje susreću se s viskom cijenama na tržištu. Uz navedene cijene, dužni su u većini slučajeva platiti i 5% poreza na promet nekretnina iako u zakonu stoji da je obveznik plaćanja poreza prodavatelj nekretnine. Smatram kako bi navedene izmjene zakona bile pozitivna demografska mjera koja bi mladima olakšala kupnju nekretnine za stanovanje, a samim time i mlade potaknula na ostanak u ZHŽ-u.

Izmjenama i dopunama proračuna za 2023. godinu ukupan planirani prihod ZHŽ-a na promet nekretnina fizičkih osoba iznosi 650.000 KM, stoga smatram kako oslobađanje navedenog dijela žitelja ZHŽ-a od ovog poreza ne bi predstavljalo financijski problem za Županiju – kazao je i uz to pokrenuo još i inicijativu o pokretanju programa pomoći za mlade koji grade prve obiteljske kuće za stanovanje. Jasno je, bez ukidanja poreza na nekretnine za BiH predstoji ozbiljna kriza u ovom sektoru jer je sve manje mogućnosti za kupnju.

Vlasnička pristranost

Dok ozbiljna tržišta imaju usklađen rast i pad cijena ili se to barem zasniva na nečemu realnom, kod nas i dalje vlada vlasnička pristranost, kada čovjek pridodaje veću vrijednost vlastitom vlasništvu, često iracionalno. I od tog se, izgleda, u BiH neće odustati, stoga država mora pomoći

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM