spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Ministar Ramo Isak i njegova obitelj prijavili imovinu vrijednu 18 milijuna KM

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je da federalni ministar unutarnjih poslova, Ramo Isak, i članovi njegove obitelji posjeduju dvije tvrtke i 15 nekretnina u Zenici i Sarajevu. Više od polovine tih nekretnina stekli su u posljednjih šest godina.

Kako se politička karijera Ramo Isaka razvijala, tako se i njegova imovina povećavala. Od kada se uključio u politiku 2006. godine, Isak i njegova obitelj stekli su najmanje 10 nekretnina i jednu tvrtku. Osim toga, posjeduju četiri automobila i značajnu gotovinu. Ukupna vrijednost njihove imovine procijenjuje se na više od 18 milijuna KM, prema izvješću Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Imanje u Lukovom Polju, predgrađu Zenice, gdje se sada nalaze tri kuće, Ramo Isak naslijedio je od oca 2008. godine, kada je bio zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta. U jednoj od tih kuća, njegova supruga Amela vodi sjedište Agencije za fizičku i tehničku zaštitu ljudi i imovine pod nazivom “Condor”.

Nakon što je završio svoj skupštinski mandat 2010. godine, Isak je prijavio naslijeđenu imovinu u Bugojnu, stan, poslovni prostor i dva automobila marke BMW i Toyota, zajedno vrijedne 1,3 milijuna KM.

Dvanaest godina kasnije, ukupna prijavljena imovina obitelji Isak porasla je za 17 milijuna KM. Naslijeđeno imanje s kućama sada se procjenjuje na 600.000 KM, a zemljište na 30.000 KM. Isak je prijavio da njegova supruga posjeduje kuću, stan, dva poslovna prostora, garaže, skladište i zemljište, sveukupno vrijedno 4,45 milijuna KM, te dvije tvrtke koje procjenjuje na 10,5 milijuna KM. Također je naveo da njegovi sinovi posjeduju tri kuće i jedan stan, vrijedne 1,38 milijuna KM.

“Alah mi je dao više nego što mi treba. I zahvaljujem Mu na tome”, izjavio je Isak u ranijem intervjuu.

Ramo Isak je započeo svoju političku karijeru 2006. godine, pridruživši se Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci (BPS) i kandidiravši se za zastupnika u Skupštini ZDK. To mu je omogućilo i poziciju delegata u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

U isto vrijeme kada je započeo političku karijeru, njegova supruga Amela zajedno s drugima osniva zaštitarsku agenciju “Condor”. Nakon što su ostali partneri izašli iz tvrtke 2009. godine, Amela Isak postala je jedina vlasnica agencije.

S pripremama za lokalne izbore 2012. godine, Ramo Isak osniva Stranku za narod BiH i ulazi u Općinsko vijeće Zenice. Paralelno s političkom karijerom, bavi se i privatnim poslom u supruginoj agenciji, gdje obavlja dužnost rukovodioca Sektora za sigurnost. Stranku je kasnije spojio s Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA), a 2018. godine osvojio je još jedan mandat u Skupštini ZDK i Domu naroda Federalnog parlamenta.

Njegovi sinovi također su se uključili u politiku. Arnel je 2019. godine imenovan ministrom za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, a na izborima 2022. godine osvojio je zastupničko mjesto u Federalnom parlamentu. Drugi sin Rusmir je 2020. izabran u Gradsko vijeće Grada Zenica, a 2023. godine imenovan je direktorom Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

Svi troje primaju iznadprosječne plaće iz javnih fondova, dok tvrtka Amele Isak, Agencija “Condor”, ima ugovore s javnim institucijama i tvrtkama. Tijekom 2020., 2021. i 2022. godine, Agencija je ostvarila ukupne prihode od 4,9 milijuna KM, dok su u tom istom razdoblju ugovorili poslove u vrijednosti od oko 4,4 milijuna KM.

U rujnu 2016. godine, Ramo Isak je stavio svoje imanje s kućama kao jamstvo za hipotekarni kredit od 700.000 KM. Prema izvješću iz 2022. godine, Agencija “Condor” ima kreditni dug od 171.952 KM, koji će biti otplaćen u rujnu 2024. godine.

Njegova supruga također je vlasnica tvrtke “IR Company” iz Zenice, čija je vrijednost prema Isaku procijenjena na 500.000 maraka 2018. godine. Tvrtka je ostvarila prihod od 165.000 KM u 2022. godini.

Ramo Isak osuđen je dvaput zbog nasilništva i prijetnji, dok je treća optužnica Kantonalnog tužilaštva u Zenici, također zbog nasilništva, zastarjela. Iako su te presude izbrisane iz krivičnog registra sukladno Krivičnom zakonu – prva u kolovozu 2016., a druga u rujnu 2019. godine – njegovo ime se i dalje nalazilo u krivičnoj evidenciji suda u Zenici tijekom vremena kada je preuzeo funkcije zastupnika i delegata 2018. godine.

Ramo Isak stekao je zvanje profesora predškolskog odgoja 2010. godine na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, a kasnije je magistrirao i doktorirao na privatnom Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku.

1 KOMENTAR

  1. Wow, incredible weblog structure! How long have you ever
    been blogging for? you make blogging glance easy. The whole glance of your website is excellent,
    let alone the content! You can see similar here sklep internetowy

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti