spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Miličević: FBiH se odriče prihoda da bi poslodavci radnicima dali veće plaće

Federalna ministrica financija Jelka Miličević komentirala je usvajanje proračuna za 2023. godinu kao i najavljene izmjene zakona koji se odnose na stopu oporezivanja dohotka radnika, a koji bi se trebali primjenjivati od 1. siječnja 2024. godine.

Ministrica je istaknula kako je proračun najvažniji politički dokument parlamentarne većine u kalendarskoj godini.

Proračun je specifičan jer ga predlaže vlada iz starog saziva zastupnicima u novom sazivu. Trudili smo se da bude odraz kretanje na tržištu Federacije, kazala je Miličević u programu RTV Herceg Bosne.

Govoreći o izmjenama zakona koji se tiču oporezivanja dohotka radnika te predloženim izmjenama propisa koji se bave tom tematikom te bi mogli rezultirati povećanjem plaća radnika u iznosu od 100 do 400 KM, istaknula je da su se tim zakonima u Vladi FBiH dugo bavili i da je vođena široka javna rasprava.

Još 2018. godine smo uputili prijedlog zakona gdje smo pokazali kako se za 9 posto može smanjiti stopa doprinosa. To se nije usvojilo, ali smo sad kao vlada vidjeli da postoji prostor. Došli smo do podatka da nulta stopa poreza na dohodak, odnosno da kada se država odriče tih prihoda, stvara se prostor poslodavcima da povećaju plaće svojim uposlenicima, naglasila je.

Podsjetila je da su svi poslodavci suočeni s nedostatkom kvalificirane radne snage u svim zanimanjima, prenosi Klix.

Oni su sami pokrenuli niz aktivnosti da se ti ljudi zadrže na prostoru FBiH. Ovo će biti prilika da zastupnici sagledaju i razmatraju to. Ako ne, ostavljamo lakši dio posla novoj vladi koji prijedlog može eventualno doraditi, naglasila je federalna ministrica tijekom gostovanja u programu RTV Herceg Bosne.

Budući da je prijedlog Vlade FBiH da se stopa smanjenja poreza na dohodak primjenjuje od 1. siječnja 2024. godine, Miličević objašnjava zašto je to tako.

Ti zakoni kad se usvoje, potrebno je dosta prilagodbe, doonšenja pravilnika i drugih podzakonskih akata, kod poreznih uprava i kod gospodarstvenika za što treba barem pola godine, objašnjava.

Istaknula je i kako Federacija BiH za 2023. godinu ima akumulirani suficit sredstava.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM