spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

MILANOVIĆ SARAJEVU: Ne dopuštate Hrvatima ravnopravnost u BIH? Ok, zaboravite na ulazak u Europsku uniju

On smatra da Bošnjaci ne žele sporazum s Hrvatima niti uređene odnosa već da im je cilj stalno izazivati incidente i stvarati dramatičnu situaciju.

Izvor: Poskok.info

Milanović je otkrio i što bi, po njemu, trebali biti sljedeći potezi Hrvatske:

– Prvo treba formirati vladu nacionalnog jedinstva . Onda trebamo nastaviti razgovore, ali tvrdo. Posljednja je mogućnost da Sarajevu kažemo da ne mogu u EU dok se ne dogovore s federalnim partnerima u BIH.

Uvod u ovaj tekst je izmišljen. On samo govori kako bi to moglo izgledati u budućnosti ako se slovenska logika pomjeri nešto istočnije. Ovu rečenicu zapravo je Rupel, Slovenac uputio Milanoviću, kazavši mu da Hrvatska može zaboraviti Schengen iziđe li iz arbitraže. Hrvati u RH osjetili su i osjećaju godinama slovenske ucjene. Ucjena je stara koliko i Slovenija. Ipak ti isti Slovenci jako su omiljeni među Hrvatima jer su eto zapadni susjedi a zapad je mio i drag dok je sve istočno fuj i primitivno. S druge strane Hrvatska prema BIH ubija se od prijateljstva, iako se u toj istoj BIH godinama veliki igrači igraju malim Hrvatima mrkve i batine. Možete li zamisliti da u BIH živi slovenski konstitutivni narod, i da Ljubljana mirno promatra ono što mu se radi kao što se godinama radi nad Hrvatima u BIH? A sve ko biva Slovenci ka curice, i beskarakterni a Horvati junačka nacija…

‘Nećete Arbitražu? Dobro, Mi Vas Nećemo Pustiti U Schengen’

Hrvatska se dosad nije držala niti jednog dogovora koji je sklopila sa Slovenijom. Imali smo ih priliku ne pustiti u EU dok neke stvari ne uredimo – smatra Rupel.

Hrvatski sabor u srijedu je jednoglasno naložio Vladi pokretanje postupka kojim će Hrvatska istupiti iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Taj je potez u susjednoj državi, među nekim političarima, izazvao burne reakcije. U njima prednjači Dmitrij Rupel, nekadašnji ministar vanjskih poslova:

– Ne znam što sad slijedi, to znaju samo proroci. Hrvatska se dosad nije držala niti jednog dogovora koji je sklopila sa Slovenijom. Imali smo ih priliku ne pustiti u EU dok neke stvari ne uredimo, ali Pahorova vlada potpisala je taj bedasti Arbitražni sporazum – kaže Rupel za Žurnal24.

On smatra da Hrvati ne žele sporazum sa Slovenijom niti uređene granice već da im je cilj stalno izazivati incidente i stvarati dramatičnu situaciju.

Rupel je otkrio i što bi, po njemu, trebali biti sljedeći potezi Slovenije:

– Prvo treba smijeniti ministra vanjskih poslova i formirati vladu nacionalnog jedinstva . Onda trebamo nastaviti razgovore, ali tvrdo. Posljednja je mogućnost da Hrvatima kažemo da ne mogu u Schengen dok se ne dogovorimo.

Vajgl: Milanović je kao Tito

Ivo Vajgl koji je nekad također obnašao funkciju ministra vanjskih poslova u Sloveniji nije siguran je li afera uzrokovana dogovorima slovenskih arbitara Sekoleca i Drenikove dovoljan razlog da se arbitražni postupak prekine.

– Ključeve u rukama drži Arbitražni sud. Milanovićeva izjava da odluke suda neće poštivati u stilu je Tita i njegove ‘ja ne priznajem ovaj sud’. Ako si član međunarodne skupine onda moraš poštivati međunarodno pravo i njegove institucije – kaže Vajgl.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM