spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Milanović: Dodik može biti saveznik u borbi za prava Hrvata u BiH

Hrvatskoj je cilj očuvati BiH kao državu u kojoj Hrvati moraju imati jednaka prava poput ostalih naroda, a u tome joj saveznik može biti i Milorad Dodik, rekao je u četvrtak predsjednik Zoran Milanović.

“Politika Hrvatske je očuvanje i napredak BiH kao države u kojoj Hrvati moraju imati jednaka prava kao Srbi i Bošnjaci”, rekao je šef države nakon obilaska potresom pogođenih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Predsjednik RS-a “Milorad Dodik je bio, i mislim da i dalje može biti, saveznik Hrvata u BiH, onda i Hrvata u Hrvatskoj i hrvatske vlasti u legitimnoj i poštenoj borbi za temeljna politička prava Hrvata u BiH”, kazao je.

“Ali u BiH, ne izvan BiH, ne u državi u kojoj žive svi Srbi ili bilo koji drugi ili treći narod, već u BiH”, naglasio je Milanović.

Odluku Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina ocijenio je “pogrešnom”.

“Ali pustimo to odlikovanje, ono je sporedno. Ono što je bitno je da ja ne vidim kao hrvatski politički imperativ borbu da svi Hrvati žive u jednoj državi. To je nemoguće”, rekao je Milanović u očitoj aluziji na nedavno ponovljenu Dodikovu izjavu o ujedinjenju svih Srba.

Ne može se negirati opstojnost RS-a

Osvrnuo se i na održavanju Dana Republike Srpske koji se slavi 9. siječnja, unatoč odluci Ustavnog suda BiH da se time vrijeđaju osjećaji Hrvata i Bošnjaka kao žrtava etničkih progona.

Milanović je kazao da se ustavni sud ne bi trebao baviti praznicima. Rekao je da Republika Srpska postoji i da su je Dejtonskim sporazumom priznali i Hrvati.

“Svatko može slaviti što god hoće. Proglasiti nešto neustavnim je obična glupost. U Ustavnom sudu BiH ima i stranaca i kada se ustavni sudovi počnu baviti nekim simboličkim stvarima kao što su praznici nikada ne završava dobro”, rekao je Milanović.

Republiku Srpsku su dobili, među ostalim, i voljom Hrvatske i predsjednika Franje Tuđmana, kazao je.

“Ona je dio BiH, ali postoji i nećemo osporavati njezinu opstojnost”.

“Što će i kada će oni tamo nešto slaviti je manji problem. Problem je kada se govori o razbijanju BiH. To nije produktivno i realno, samo izazivaš probleme, a nemaš instrumente da to ostvariš”, rekao je Milanović, opet aludirajući na Dodikove izjave o odcjepljenju.

Tuđman je Titov nasljednik

Komentirao je i Dodikovu izjavu da je Tuđman nastavak Pavelića i to odlučno opovrgao.

“Tuđman je prezirao Pavelića, a Tita je itekako poštivao. To zna svatko tko je otvorio jednu, dvije knjige, čitao njegove intervjue i članke”, rekao je Milanović.

Podsjetio je da je Tuđman “nasljednik Tita ili nije ničiji nasljednik”.

“Tuđman, koji je bio partizan i partizanski komesar, komunist. Nije bio običan partizan. Njega uspoređivati s Pavelićem je netočno i opet nije dobro za naše odnose. On nema veze s Pavelićem”, rekao je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti