Međunarodni dan žena: Borba za prava ili komercijalni praznik?

Danas se obilježava 8. 3. – Međunarodni dan žena, koji je nastao iz njihove borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost.

Ovaj dan podsjetnik je na štrajk 1857. godine u New Yorku u koji su stupile radnice tvornice tekstila zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Istog dana i na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su bile zatvorene u tvornici iz koje nisu mogle izaći, a u kojoj je izbio požar u kojem je 129 žena smrtno stradalo.

Protesti na 8. mart su se događali i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Prva Međunarodna ženska konferencija 1910. godine bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog Clare Zetkin.

Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Žene u Francuskoj su 1912. godine zatražile pravo glasa koje podrazumijeva pravo da budu izabrane, a potom i žene u Nizozemskoj, Švedskoj i godinu kasnije i u Rusiji. U našoj državi 8. mart je prvi put obilježen 1913. godine, kada se u Sarajevu na proslavi okupilo blizu 2.000 žena svih vjeroispovijesti.

Iako je trenutno položaj žena u društvu bolji u odnosu na ranije, činjenica je da one još uvijek u potpunosti nisu stekle svoja prava u ekonomskom, političkom i socijalnom smislu.

S tim u vezi, postavlja se pitanje da li je 8. mart zapravo postao komercijalni praznik u kojem je najbitnije kupiti ženama cvijeće ili neki drugi poklon. Izuzetno je važno znati povijest ovog datuma i shvatiti da se žene svaki dan bore za bolji život i ravnopravnost.

Svim ženama neka je Sretan 8. 3., Dan žena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zanimljiv video koji pokazuje koju boju očiju će imati vaša beba

Bradara: Schmidt ne smije nametnuti dugoročnu izmjenu ustava, ne isključujem ni nemire ako SDA izgubi vlast