Među Bošnjacima koji su oštetili spomenik hrvatskim braniteljima dvojica su iz obitelji policajaca

Otac Mehrida Pranjge zaposlen je u PS Bugojno, brat Sulejmana Lugana školuje se na akademiji u Vracama

Početni šok i nevjerica novotravničkih Hrvata nakon nedavnog oštećenja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima bez sumnje bit će još veći kada javnost dozna činjenice o počiniteljima, odnosno saznanja do kojih je došao Večernji list iz pouzdanih izvora. A ona govore da su među počiniteljima koji su priznali oštećenje spomenika hrvatskih branitelja, po nacionalnosti svi su Bošnjaci, dvojica iz obitelji policajaca, sadašnjih ili budućih.

Semir Pranjga, trenutačno zaposlen u Policijskoj stanici Bugojno, s dugogodišnjim policijskim stažom u Novom Travniku, Uskoplju i Bugojnu, otac je Mehrida Pranjge nadimka Hroša, jednog od vandala dok se Ermin Lugan, brat Sulejmana Lugana zvanog Suke školuje za policajca na policijskoj akademije u Vracama u Sarajevu. Sramotna je to činjenica koja ne ostavlja ni trunku sumnje da je motiv oštećenja spomenika bio zastrašiti Hrvate Novog Travnika i poslati im jasnu poruku da su u ovom mjestu nepoželjni i oni i njihove svetinje. Počinitelji su očigledno računali s time da će biti zaštićeni jer u obiteljima imaju policajce, sadašnje i buduće, piše Večernji list.

S Paranjgom i Luganom u vandalskom činu oštećenja spomenika i odnošenja mramornog križa teškog oko 70 kg sudjelovali su i Miralem Brnjak zvani Miki, Sabahudin Ahmić Saba, Benjamin Rizvić poznat po nadimku Benjo i Hajrudin Gereg zvani Hajro. Među počinteljima se našao i malodobni M.S.

Drugi je ovo slučaj oštećenja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku urađen po istom scenariju. Isti je spomenik prije nekoliko godina oskrnavio i Ipe Zahirović čije je ujak Halil Muratović zvani Lee, također policajac ali odan Refiku Lendi, novotravničkom načelniku. Zahirović je tom prilikom ukrao mramorne golubice vrijedne nekoliko tisuća KM, inače simbol mira.

Nakon što se doznaju činjenice o počiniteljima najnovijeg oštećenja, među Hrvatima katolicima Novog Travnika još dugo neće biti mira. Dodatan nemir izazvala je osuda oštećenja spomenika koju je deklarativno uputio Refik Lendo, načelnik Novog Travnika i bivši general Armije BiH čija vladavina Novim Travnikom u već trećem mandatu ovdašnjim Hrvatima nije donijela ništa dobrog. Lendinu osudu mnogi smatraju vrhuncem licemjerja jer je uslijedila nakon suočavanja s nepobitnim činjenicama i priznanjem zločina čiji su počinitelji imali cilj jednak njegovu, a to je zastrašiti ili marginalizirati Hrvate Novog Travnika.

Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Misterij u Jajcu: Kula u koju su medvjedima bacani zarobljenici i kažnjenici

Avdija iz Travnika sa krdima luta vrletima, a zna proći nekoliko dana da ne sretne nikoga