spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

Mađarska predsjednica nahvalila Milanovića: ‘Omiljen je jer je hrabar na europskoj pozornici‘

Zoran Milanović u petak i subotu boravi u prvom službenom posjetu Mađarskoj, gdje je stigao na poziv mađarske predsjednice Katalin Novák s kojom se ujutro sastao u Palači Sándor. Predviđen je i Milanovićev sastanak s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom.

“Osim u Hrvatskoj, Zoran Milanović je i za sve nas vrlo omiljen političar jer često vrlo hrabro djeluje na europskoj pozornici. Mađarska i Hrvatska povezane su vrlo dugo, povijesno”, izjavila je na početku mađarska predsjednica Katalin Novák.

Zahvalila se predsjedniku RH jer je prihvatio poziv, kao i za sadržajne razgovore na koje mogu računati i u budućnosti.

“Na Hrvatsku gledamo kao na neizbježnog partnera, radi se o susjednoj zemlji s kojom nikad nismo ratovali i imamo jake veze. To možemo zahvaliti vodstvu zemalja koje se zalaže da te veze budu još čvršće”, rekla je Novak pozdravljajući ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu.

Milanović i ona razgovarali su o sedam točaka. Prva tema bio je rat u Ukrajini, za koji je mađarska predsjednica rekla da je zajednički stav osuda ruske agresije i težnja ka završetku rata te sklapanju mira. Druga točka bila je nastavak integracije Europske unije prema Zapadnom Balkanu.

“Treća točka povezana je s ilegalnom migracijom koju trebamo zaustaviti jer to predstavlja opasnost za Europu. Četvrta točka je jačanje infrastrukturalnih veza između Hrvatske i Mađarske i raduje me što je ona sve bolja. Peta točka je energetska suradnja. S obzirom na to da nemamo izlaz na more, mi ovisimo i o ruskim energentima te tražimo mogućnost za diverzifikaciju opskrbe energentima. Tako računamo i na Hrvatsku. Plinski terminal na Krku vrlo je važan i za Mađarsku”, rekla je Novak, a prenosi N1.

Šesta točka bila je demografska kriza s kojom su suočene obje zemlje, a zadnja tema bilo je pitanje nacionalnih manjina.

Milanović: ‘Slažemo se u bitnim stvarima‘

“Ovdje se osjećam odlično. Mi smo susjedne države, a susjed nije u stambenoj zgradi. Iz stambene zgrade se ode, ali ovdje živimo zajedno već stoljećima i živjet ćemo dugo zajedno. Nismo nikad imali ozbiljne nesporazume, sitnije jesmo, pa i u zadnje vrijeme. U dosta stvari se slažemo”, rekao je predsjednik Milanović.

Podsjetio je i kako je Mađarska, uz Austriju i Njemačku, bila jedna od rijetkih država koje su pomagale Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

“Svatko od njih je pomagao na svoj način i u okviru svojih mogućnosti, ali Mađarska relativno najviše jer je imala najmanje mogućnosti od tih država. Neću to nikad zaboraviti jer sam bio izravni svjedok toga. Godinama kasnije bio sam i premijer, u mnogim stvarima nisam se slagao s Orbanom, ali u mnogim bitnim stvarima se jesmo slagali i slažemo se i danas. Jedno od tih pitanja je pravo država da uređuju svoje poslove i odnose među ljudima na svoj način. Po meni, i Hrvatska i Mađarska su jako u okviru tog pravila i europskih vrijednosti koje ne mogu biti iste u svakoj državi”, izjavio je Milanović.

Govoreći o EU, Milanović je također rekao: “Europska unija je funkcionirala dobro i to je bio povijesni cilj i zadatak moje generacije političara. Mi smo taj cilj postigli. Što dalje? Stvaranje jedinstvene europske države – to nikad”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM