spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Je li pravda za za Hrvate u Travniku nedostižna?

Kaže se kako je pravda (često) spora ali uvijek dostižna. No, kada su u pitanju zločini počinjeni nad Hrvatima Travnika u poraću, jednostavno se ne može govoriti o „sporosti“ nego o nedostižnosti.

Jer, kako drugačije pojasniti činjenicu da zločini počinjeni nad Hrvatima povratnicima u Travnik još uvijek nisu razriješeni iako su dokazi „nuđeni na dlanu“. Naime, zločine počinjene u Travniku nad povratnicima 1997. i 1998. godine, oni koji su željeli i htjeli riješiti nisu mogli, a oni koji su mogli nisu htjeli i ti zločini padaju u zaborav i unatoč papagajskim floskulama kako zločini ne zastarijevaju. Međutim, nedvojbeno je, odavno su „zastarjeli“ i jasno je da se u vrlom bh pravosuđu po tim pitanjima ništa ne radi i da je te nerazriješene spise odavno prekrila prašina. Na čast i ponos županijskog, federalnog i državnog pravosuđa.

A razlog za ovu tužnu i kratku priču podsjećanja bez novinarovih pretenzija kako će se po ovim pitanjima, ponukani ovim tekstom, nešto promijeniti, iznova pokrenuti, je devetnaesta godišnjica ubojstva travničkog policajca povratnika, Ante Valjana.

Prije 19 godina, 31. srpnja 1998. godine u Travniku je, u središtu grada, od podmetnute eksplozivne naprave s daljinskim aktiviranjem, poginuo dvadesetpetogodišnji policajac povratnik, Anto Valjan. Eksplozija se dogodila oko 6 sati ujutro, u trenutku kada je Valjan, nakon završene noćne smjene, napuštao zgradu Policijske uprave i kretao se ka svom automobilu. No, vrijedno je naglasiti, bez ikakvih prejudiciranja, da je u zgradi s druge strane ceste bilo sjedište zloglasne Aktivne islamske omladine.

Pedesetak dana ranije, 12. lipnja, u travničkom prigradskom naselju Lovrići, ubijen je dvadesetsedmogodišnji policajac, također povratnik, Perica Bilić. I on je poginuo od eksplozivne naprave podmetnute pod njegov automobil u dvorištu obiteljske kuće. Nagovještaj (?) ovih zločin dogodio se nešto prije, 8. svibnja iste godine, kada je na policijsko vozilo u kojemu su bili policajci Josip Perkić i Vjekoslav Kolenda, otvorena rafalna paljba iz automatskog oružja. Napad iz zasjede se dogodio na putu Han Bila – Bila, u mjestu zvanom Zukića most, u općini Travnik. Samo spletom sretnih okolnosti ostali su neozlijeđeni iako je vozilo izrešetano.

Pola godine kasnije, 9. veljače 1999. godine snažna eksplozija je uništila osobni automobil travničkog policajca, tridesetdvogodišnjeg, Vlade Stojaka. Eksplozija se dogodila tek dvadesetak metara od zgrade PU Travnik, a Stojak je zadobio teške i po život opasne ozljede. I nijedan od ovih terorističkih akata nije razriješen i pored „upornih“ nastojanja istražnih organa. Nisu razriješeni, a po svemu sudeći nitko ih više i ne pokušava razriješiti, ubojstva travničkih Hrvata povratnika, Fabijana Babića (1925.), 16. veljače 1977., Luke Jezerčića (1938.) i sina mu Pere (1970.), 30. kolovoza 1977., Ivice Domića (1967.), 26. listopada 1977. godine… i niz drugih zločina i terorističkih akata čiji je cilj bio zaustaviti, ili bar značajno usporiti, povratak prognanih Hrvata koji je u to vrijeme bio vrlo dinamičan pa i masovan. I cilj je, nema dvojbe u potpunosti uspio. No, ovdje treba dodati u „crni spisak“ zločina i ubojstvo uglednog gospodarstvenika Joze Kafadara (69.) koje se dogodilo 27. svibnja 2014. nadomak Jozine obiteljske kuće u travničkoj župi Brajkovići. I ubijeni Jozo je povratnik, uspješan poslovni čovjek, a tvrdilo se, svojim sumještanima povratnicima bio je „i otac i majka“ u svakoj za njih teškoj prilici i situaciji.

Samo nekoliko dana nakon ubojstva Joze Kafadara Večernjak je pisao kako će se zločinac vrlo brzo pronaći ako je razlog ubojstva, susjedske razmirice, svađa, dugovanja, koristoljublje… No, ako su u pitanju „viši interesi“ zločinac i naredbodavac se nikada neće otkriti. I od ovog zločina prošle su tri godine i dva mjeseca i unatoč obećanjima i velikom (?) angažmanu stručnjaka tri MUP-a – Zeničko-dobojskog; Srednjobosanskog i Federalnog istraga još uvije tapka u mjestu. Ako uopće i tapka.

U povodu devetnaeste godišnjice ubojstva policajca Ante Valjana, u ponedjeljak je u župnoj crkvi sv. Mihovila u travničkoj župi Ovčarevo slavljena sveta misa zadušnica koju je, uz nazočnot brata i njegove obitelji, prijatelja i kolega policajaca na čelu s zapovjednikom PS Travnik, Draganom Škuljom, predvodio fra Julijan Madžar. Nakon svete mise svi su oni pohodili travničko ratno groblje „Prahulje i na grob Ante Valjana položili cvijeće i upalili svijeće. Na groblju su im se pridružili i policajci i policijski službenici bošnjačke nacionalnosti, njih desetak, koje je predvodio županijski policijski komesar Faik Adilović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti