Srijeda, 30 studenoga, 2022

Lašvanska dolina: U nedjelju sjećanje na nekoliko stotina stradalih Hrvata iz Drugog svjetskog rata

Pročitajte i ovo

U mjestu Rije (župa Rankovići) u Novom Travnik nalazi se spomen obilježje stradalim Hrvatima iz Drugog svjetskog rata. Njih skoro tri stotine, prema procjenama pojedinih povjesničara, zakopano je na ovom lokalitetu nakon mučke smrti i progona kojeg su doživjele od strane partizanskih odreda.

Sjećanje na njih bit će obilježeno predstojeću nedjelju, 16. listopada 2022. godine, s početkom u 9 i 45 sati.

Naime, Župa sv. Josipa u Rankovićima organizira prigodan program i obilježavanje koje počinje Križnim putem u 9:45 sati (od župnog parka do mjesta komemoracije Rije). S početkom u 11 sati bit će služena sveta misa zadušnica koju prevodi mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki.

Ovaj strašan zločin dogodio se 1944. godine. I od tada ovaj datum znan je u narodu kao travnička tragedija. Zanimljivo je spomenuti kako je spomen-obilježje u Rijama u Rankovićima jedno od rijetkih spomen-obilježja ubijenim hrvatskim civilnim i vojnim žrtvama Drugog svjetskog rata u BiH.

Prema procjenama nekih povjesničara oko 300 Hrvata dovedeno je i svirepo ubijeno na lokalitetu Rije, te zatrpano u šest masovnih grobnica koje još uvijek nisu do kraja istražene.

Osim toga, procjene govore da je na području Travnika i Lašvanske doline u tom stravičnom zločinu u samo tri dana ubijeno i više od tri tisuće zarobljenih i ranjenih hrvatskih vojnika, civila, bolesnika u travničkoj bolnici, a i nemali broj travničkih muslimana.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo