spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Lašvanska dolina: U nedjelju sjećanje na nekoliko stotina stradalih Hrvata iz Drugog svjetskog rata

U mjestu Rije (župa Rankovići) u Novom Travnik nalazi se spomen obilježje stradalim Hrvatima iz Drugog svjetskog rata. Njih skoro tri stotine, prema procjenama pojedinih povjesničara, zakopano je na ovom lokalitetu nakon mučke smrti i progona kojeg su doživjele od strane partizanskih odreda.

Sjećanje na njih bit će obilježeno predstojeću nedjelju, 16. listopada 2022. godine, s početkom u 9 i 45 sati.

Naime, Župa sv. Josipa u Rankovićima organizira prigodan program i obilježavanje koje počinje Križnim putem u 9:45 sati (od župnog parka do mjesta komemoracije Rije). S početkom u 11 sati bit će služena sveta misa zadušnica koju prevodi mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki.

Ovaj strašan zločin dogodio se 1944. godine. I od tada ovaj datum znan je u narodu kao travnička tragedija. Zanimljivo je spomenuti kako je spomen-obilježje u Rijama u Rankovićima jedno od rijetkih spomen-obilježja ubijenim hrvatskim civilnim i vojnim žrtvama Drugog svjetskog rata u BiH.

Prema procjenama nekih povjesničara oko 300 Hrvata dovedeno je i svirepo ubijeno na lokalitetu Rije, te zatrpano u šest masovnih grobnica koje još uvijek nisu do kraja istražene.

Osim toga, procjene govore da je na području Travnika i Lašvanske doline u tom stravičnom zločinu u samo tri dana ubijeno i više od tri tisuće zarobljenih i ranjenih hrvatskih vojnika, civila, bolesnika u travničkoj bolnici, a i nemali broj travničkih muslimana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM