spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Kroz Lepenicu brzina vožnje – neograničena!

Nakon što su mjesecima živjeli uz prašinu i buku strojeva angažiranih na izgradnji dionice autoceste na koriroru Vc koja priključak ima u Lepenici, u općini Kiseljak, mještani su se suočili s novim problemima. Po završetku radova morali su do svojih domova uništenih regionalnom cestom.

Rekonstrukcija

JP Autoceste FBiH u međuvremenu je ispunilo obvezu rekonstrukcije zbog radova teško oštećene regionalne ceste u dužini od 2,5 km, a u Lepenici se nedavno krenulo i s izgradnjom nogostupa, postavljanjem rubnika te izgradnjom kolektora za odvodnju vode. Radovi se financiraju sredstvima Vlade SBŽ, Federalnog ministarstva prometa i veza, uz potporu Općine Kiseljak. Iako se čini kako se stanje po pitanju prometnica u Lepenici normalizira, postoji problem koji mjesecima muči žitelje ovog dijela općine Kiseljak, ugrožava njihovu, a posebno sigurnost školske djece koja svakodnevno prolaze cestom od Han Ploče do osnovne škole u Lepenici. Naime, tijekom radova na rekonstrukciji, s ceste su uklonjeni prometni znakovi, među kojima i oni o ograničenju brzine. Idealna je to prilika za sve koji vole nagaziti papučicu gasa da daju oduška brzoj vožnji bez straha da će biti kažnjeni jer znakova o ograničenju brzine nema. Lepeničani napominju da je brzina na autocesti ograničena na 130 km na sat dok kroz naselje ograničenja nema. – Mi mještani pazimo na brzinu jer znamo da smo u naselju kojim svakodnevno prolaze djeca i mnogi drugi pješaci. Ali dosta je onih koji to ne znaju niti ih zanima. U takvoj situaciji vrlo lako se događaju tragedije, a kad netko strada, onda je za postavljanje znakova kasno, prenio nam je stav žitelja Lepenice jedan od mještana. Da je njihov zahtjev opravdan, smatra i Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka, koji kaže kako je Općina odgovornima slala dopise i tražila da se postavi vertikalna i horizontalna signalizacija, piše Večernji list.

Zaštitne trake

Hoće li regionalna prometnica u Lepenici konačno dobiti prometne znakove, uključujući i znakove o ograničenju brzine, pitali smo Sulju Bećirevića, ravnatelja Županijskog ravnateljstva za ceste. Uputio nas je na izvođača radova, poduzeće Euroasfalt, uz napomenu da je ravnateljstvo svoj dio posla na postavljanju signalizacije završilo. – Postavili smo zaštitne trake, iscrtali bijelu liniju i time je naš posao završen, kaže Bećirević. Said Džafić, predstavnik Euroasfalta, kaže: – Već smo postavili nosače. Planirali smo to uraditi i ranije, ali smo imali problem s dizajnom znakova te ih je trebalo mijenjati. Mještani Lepenice nadaju se da će prometne znakove konačno dobiti, odnosno da će Eurosafalt ispuniti dano obećanje jer promet kroz ovo mjesto puno je intenzivnije nakon gradnje koridora Vc.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM