Koristite li bankovne kartice na ispravan način?

0
98
Debitna, kreditna i tko zna koja još kartica je postala dio našeg svakodnevnog života, a postavlja se pitanje, koristimo li ih na pravi način i koja je razlika između njih?

Debitna kartica je kartica koju koristimo za podizanje gotovine na bankomatima ili na POS uređajima koji se nalaze u trgovinama, restoranima ili nekim drugim mjestima gdje želimo kupiti neku robu ili uslugu elektronskim putem te također i za online kupovinu. Ovom karticom zamjenjujemo gotovinu ili u nekim zemljama i čekove. Posebnost ove kartice je da se plaćanje vrši direktno s našeg računa koji je povezan s tom karticom. To može biti vaš tekući račun ili neka druga vrsta računa poput npr. štednog. Obično za plaćanje ovom karticom je potrebno upisati pripadajući PIN koji se unosi u uređaj na licu mjesta.

Kreditna kartica je kartica koja ima pristup kreditnoj liniji u okviru vaših prethodnih dogovora s bankom. Naime, banka neće omogućiti svima posjedovanje kreditne kartice, nego samo osobama koje su kreditno sposobne. Dakle, kreditne kartice nude mogućnost plaćanja na rate ili podizanje gotovine te one de facto nisu kredit, ali su oblik kreditnog odnosa i prema tome tako im treba i pristupati. Filozofija iza kreditne kartice je princip „kupi sada, a plati kasnije“ pri čemu kupovinu privremeno financira izdavatelj kartice.

Postoje dvije vrste kreditnih kartica, a to su charge i revolving kartice. Revolving kartica je „prava“ kreditna kartica koja nudi revolving kredit za kupnju robe i usluga u odobrenom limitu dok charge kartica nudi samo opciju odgođenog plaćanja. Naziv „revolving“ dolazi iz engleskog jezika i označava riječ „koji se vrti“ odnosno „koji se obnavlja“ te u kontekstu revolving kredita označava samoobnavljajući kredit tj. kada ga otplatiš on se sam obnavlja.

Revolving kartica funkcionira tako da vam se odobri određeni limit, reći ćemo 1000,00KM te vi potrošite 400,00KM za neku vašu kupovinu na vaš povezani rečun će doći samo 5% ili 10% potrošenog iznosa uvećanog za nepodmirenu kamatu po ukupnom dugu. U slučaju da platite cijeli potrošeni iznos u dozvoljenom vremenskom periodu revolving kartica će funkcionirati kao klasična charge kartica.

GLAVNI PROBLEM revolving kartica je nepoznavanje tehnike korištenja kartice i nedisciplina korisnika u otplati duga.

Savjeti za pametno korištenje kreditnih karticu:

  • Ne podižite novac kreditnom karticom na bankomatu
  • Ne podižite novac na bankomatima drugih banaka (dodatno naplaćuju transakciju)
  • Izbjegavajte plaćanja karticom u inozemstvu (naknada od 1,25 do 2,5 konverzije valuta nakon plaćanja)
  • Vodite evidenciju o tome kako koristite karticu
  • Redovno plaćajte rate
  • Ne prelazite zaduženje više od jedne plaće
  • Ne kupujte hranu i kućne potrepštine
  • Nije besplatan novac – tj. svako korištenje karticom će platiti prije ili kasnije, a donosi vam dodatne troškove ako nemate za cjelokupni iznos.

U konačnici, kreditnu karticu uzmete u banci bez neke velike potrebe i ukoliko je ne znate koristiti upadnete u probleme plaćanja velikih iznosa kamata. SAVJET je da radije za kupovinu skupljih i trajnih proizvoda (televizori, laptopi kućni uređaji) koristite klasične potrošačke kredite. Kod klasičnog kredita vi plaćate kamatu na glavnicu koja s vremenom opada, kod kreditnih kartica upadnete u zamku da platite obvezan iznos dok u konačnici vas banka „duži“ za kamatu za cjelokupni iznost zaduženja, kolokvijano za ono što ste „u crvenom“.

Trebate savjet? Javite nam se! J

Sviđa vam se članak? Komentirajte i tražite još financijskih savjeta!

Članak je informativnog karaktera i za sve ostale informacije stojimo na raspolaganju ili se obratite vašem bankaru.

resursi:

https://100posto.hr/bubble/koja-je-razlika-izmedu-kreditne-debitne-i-beskontaktne-kartice

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/sedam-kljucnih-stvari-na-koje-trebate-paziti-pri-peglanju-kartica-foto-20180124/print

https://www.tportal.hr/tehno/clanak/placanje-u-stvarnom-vremenu-stiglo-i-u-europu-20171102

https://www.blic.rs/biznis/oprez-izbegnite-zamke-kreditnih-kartica/ksf6dfw

https://zivotistil.rtl.hr/zanimljivosti/2642501/razlika-izmedju-kreditne-i-debitne-kartice/

https://www.netokracija.com/kreditna-kartica-online-kupovina-137988

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/sedam-kljucnih-stvari-na-koje-trebate-paziti-pri-peglanju-kartica-foto-20180124/print

http://www.mojefinansije.ba/platne_kartice/kreditno_zaduzenje/terminologija.php

https://www.thebalance.com/the-difference-between-revolving-and-non-revolving-credit-960706

https://www.addiko.hr/financijska-pismenost/krediti-i-kreditne-kartice-isto-ili-razlicito/

https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistvo/kreditiranje/kreditne-kartice.html?card=1&card=3&card=2&topcard=card2

https://www.thebalance.com/the-difference-between-revolving-and-non-revolving-credit-960706