spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Konferencija „Dvadeset godina Daytonskog mirovnog sporazuma“

Jučer su u povodu obilježavanja 20 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Nezavisne novine u suradnji s Predsjedništvom BiH i Ministarstvom vanjskih poslova BiH, organizirale su panel konferenciju pod nazivom „Dvadeset godina Daytonskog mirovnog sporazuma – Pogledi“.

Konferencija je organizirana s ciljem da se kroz otvoren dijalog, u okviru tri panel rasprave, sagleda pozicija daytonske Bosne i Hercegovine, kako s unutarnje, tako i s regionalnog i međunarodnog aspekta.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara sudjelovao je u prvoj panel raspravi: “Šta su donijele dosadašnje nadogradnje Daytonskog mirovnog sporazuma”.

Panelisti prve panel rasprave bili su:
• Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH
• Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH
• Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH
• Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH
• Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske
• Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH

Moderator prvog panela bio je prof. Dr. Šaćir Filandra.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH kazao je da danas živimo u uređenju koje nije ni Washingtonski ni Daytonski sporazum, što za posljedicu ima nezadovoljstvo i konstitutivnih naroda i pojedinaca.

“Federacija je nastala kao zajednica ravnopravnih Bošnjaka i Hrvata. I Washingtonski i Daytonski sporazumi nisu promijenjeni nego se drukčije primjenjuju zbog Odluka visokih predstavnika, a bez volje onih koji su te sporazume potpisali”, kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti