Komšić uručio papi Franji dva poklona

U ponedjeljak je u Vatikanu, na svojoj prvoj ovogodišnjoj audijenciji, papa Franjo primio člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Komšić i Sveti otac su imali privatni razgovor u papinskoj apostolskoj palači, na kojem je Komšić upoznao papu Franju o posljednjim događanjima u Bosni i Hercegovini.

Komšić i papa Franjo su se dotaknuli i problema s kojima se susreće Bosna i Hercegovina, prvenstveno s odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti, prenosi Klix.ba.

Po završetku susreta predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je papi Franji uručio poklon, a radi se, naime, o izdanju knjige Bosansko kraljevstvo, kao i prstenu pečatnjaku bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja.

Komšić se nakon sastanka s papom Franjom sastao i s nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Vatikana za odnose s državama. Nadbiskup je u razgovoru s Komšićem podcrtao ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao neovisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju neovisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Nadbiskup Gallagher se zanimao i za sigurnosno-političku situaciju u BiH, kao i za odnos susjednih i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini i krizi u BiH.

U Vatikanu spomenuli i ravnopravnost konstitutivnih naroda

Tijekom srdačnih razgovora u Državnom tajništvu iskazana je zahvalnost za postojeće dobre bilateralne odnose te su razmotreni prioriteti Predsjedništva. Zatim su razgovarali o situaciji u BiH te je istaknuta potrebu promicanja pravne i društvene jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda, priopćeno je na Press.vatican..

Dotaknuta su i neka regionalna pitanja, uključujući situaciju u zemljama zapadnog Balkana i proširenje Europske unije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTO: Prometna nesreća u Novoj Biloj uzrokovala kilometarske kolone

Poslušajte kako zvuči heavy metal pjesma u klapskoj izvedbi