spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Komisija za financije i proračun Doma naroda podržala izmjene Zakona o trošarinama u BiH

Na sjednici Komisije za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržan je, u drugoj komisijskoj fazi i bez uloženih amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Komisija je podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, skraćeni postupak, čiji je predlagatelj Zastupnički dom PSBiH.

Ovaj Prijedlog zakona predviđa povećanje plaća, kroz izmjene koeficijenata, zaposlenim u državnoj službi s najnižim koeficijentima, uključujući profesionalne vojne osobe, policijske službenike i državne službenike i zaposlenike.

Članovi Komisije podržali su i principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj Zastupnički dom PSBiH.

Komisija se nije izjašnjavala o principima izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagatelj Zastupnički dom PSBiH, a koji propisuje da osobe zaposlene u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu.

Otpremnina se utvrđuje u visini šest ostvarenih neto plaća zaposlenog, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, ali maksimalno do iznosa dvanaest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, odnosno minimalno u iznosu šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH.

Prethodno, Ustavnopravna komisija Doma naroda nije utvrdila usuglašenost ovog Prijedloga zakona s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH.

K znanju je primljen Financijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH, a članovi Komisije dogovorili su i model obrade revizorskih izvještaja o financijskom poslovanju institucija BiH za 2020. godinu, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti