spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaPOLITIKAKomemoracija poginulim rudarima u Kaknju

Komemoracija poginulim rudarima u Kaknju

Dana 15. listopada tekuće godine u Domu kulture u Kaknju, održana je komemoracija stradalim rudarima u nesreći koja se dogodila u jami Begići – Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj.

Predsjednik FBiH obratio se prigodnim govorom obiteljima i prijateljima stradalih rudara.

„Poštovane obitelji Muhameda Sarača, Mije Stojčića, Nermina Mušije i Sejada Gađuna, rodbino, radne kolege i ožalošćeni, u ime Federacije BiH izražavam vam iskrenu sućut. Bol koju osjećate želim podijeliti s vama, kao i svi ovdje nazočni, kao i cijela Federacija BiH koja danas tuguje i cijela Bosna i Hercegovina. Ma koliko se trudili svi mi zajedno, znam da je za vas vrijeme stalo, stale su transportne trake u rudnicima, utihnuli su zvukovi metala od kamen, kao da ptice ne lete iznad kakanjske doline i okolnih brda, kao da kiša ne pada, kao da otvaram usta i ne govorim i riječi sporo dolaze do vas kao da ih netko drugi izgovara. Želite vjerovati da ovo nije stvarnost, da je ovo samo ružan san ili tužni film u kojem statiramo. Ne želimo vjerovati da oni koji su teškim radom rudara, radeći pošteno, dajući sebe za vas, za druge, nisu više s nama. U okviru ljudske spoznaje kažemo da to nije pravedno. Kao što nije pravedno da društvo ne primjećuje žive ljudske veličine koje žive običnim životom s odgovornošću i ljubavi prema svojoj obitelji i zajednici. I tu odgovornost za vas, za vaš normalan život, moraju preuzeti institucije i društvena zajednica. Ljubav koja vas je vezala, koju ste međusobno darovali ostaje da vas vječno spaja. Imali ste privilegiju biti im bliži nego mi ostali, u životu koji nosi radost i tugu. Na rastanku sa onima koji odlaze, odlazi i dio naših života. Zato osjećamo prazninu koju ne mogu ispuniti sve riječi svijeta. Jedino radost što ste bili važan dio njihovih života i sjećanje na lijepe trenutke zajedničkog života može smanjiti dubinu bola. Naš ljudski susret sa smrću susret je s nepoznatim i samo nam naša vjera daje odgovore.
Znamo koliko je kratak svaki život u odnosu na vječnost postojanja i da je utjeha jedino Božja nagrada i Božja pravda.

I s vjerom ljudski je da smo danas tužni i tugujemo. Imamo razloga biti i ponosni na ljudske veličine od kojih nas smrt rastavi. Želim da vam dragi Bog podari utjehu, a pokojnima ostvari želje njihove vjere u vječnosti.“, istaknuo je u prigodnom govoru predsjednik FBIH Marinko Čavara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti