spot_img
spot_img
Subota, 15 lipnja, 2024

Koliko novca po utakmici dobiju nogometni suci u BiH i Hrvatskoj?

Nogometni suci u Bosni i Hercegovini tema su rasprava gotovo svakog vikenda. Ono što se rijetko spominje je to koliko oni zarađuju svojim angažmanom. Prema podacima Cometa, platforme za upravljanje natjecanjima u FS BiH, iznosi su sljedeći:

Glavni sudac: 650 KM

Prvi i drugi pomoćni sudac: 500 KM

Četvrti sudac: 300 KM

Delegat: 500 KM

Promatrač suđenja: 500 KM

Predstavnik osiguranja: 300 KM

Nije poznato radi li se o iznosima brutto ili netto, pa je moguće da FS BiH na ove troškove ima još troškove poreza ili doprinosa i do 40% na ovaj iznos, te je li od ovog honorara suci snose troškove puta i boravka.

Bilo kako bilo, više nego pristojni iznosi, čak onoliki koliko neko zaradi za mjesec dana rada. Iako Hrvatska ima puno jaču ligu, a i bolji životni standard, tamošnji suci ne zarađuju puno više od naših – po utakmici glavni sudac HNL-a zaradi 730 KM. U Srbiji su iznosi još veći, pa tamo glavni sudac po utakmici prvaka prihoduje 900 KM.

Nasumičnim izborom reprezentacija.ba izabrala je Irfana Peljtu, Luku Bilbiju, Miloša Gigovića i Matea Musu, te izvukli njihov broj utakmica u ovoj sezoni. Peljto je u Premijer ligi BiH kao glavni sudac sudio devet utakmica, te je četiri puta bio četvrti sudac što mu prema podacima Cometa donosi 7.050 KM.

Bilbija je dijelio pravdu također na devet utakmica, a četiri puta je bio četvrti sudac i zaradio prema Cometu 7.050 KM. Gigović je glavni sudac bio na devet mečeva, a sedam puta je bio četvrti sudac. Tako je inkasirao 7.950 KM. Musa je sudio sedam utakmica, sedam puta je bio četvrti i od NS/FS BiH dobio je prema Cometu 6.650 KM. Tu nisu uračunate utakmice Omladinske Premijer lige BiH, Kupa BiH i utakmice Prve lige RS-a koje su ovi suci sudila, a koje također donose honorare.

Popis glavnih sudaca za Premijer ligu BiH 2022/2023:

Antoni Bandić – Grude

Luka Bilbija – Prijedor

Benjamin Deljković – Sarajevo

Miloš Gigović – Gradiška

Darko Gedžić – Brčko

Frano Jelić – Široki Brijeg

Mirza Kazlagić – Cazin

Dragan Kesić – Gradiška

Dražen Marić – Bijeljina J

osip Martinović – Čapljina

Adis Mulahasanović – Sarajevo

Mateo Musa – Čitluk

Admir Musić – Sarajevo

Aleksandar Njegomirović – Prnjavor

Irfan Peljto – Sarajevo

Dragan Petrović – Banja Luka

Ermin Sivac – Zenica

Admir Šehović – Sarajevo

Sabrija Topalović – Zenica

Elvedin Topuzović – Tuzla

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti