spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Koje su sorte krumpira najbolje za skladištenje?

Kako bi se smanjili gubici koji nastaju čuvanjem gomolja u skladištima, izbor sorte je jedan od najvažnijih čimbenika, te svakako adekvatan i kvalitetan skladišni prostor. Za dulje skladištenje treba birati kasne sorte koje imaju veći sadržaj suhe tvari. Sorta Princ je jedna od najboljih sorti koja se može najdulje čuvati bez kretanja klica.

Unazad nekoliko godina proizvođači krumpira, a posebno hobisti, imaju velikih nedoumica oko izbora sorti krumpira za sadnju. Većina njih željeli bi posaditi ranu sortu koja se može dugo čuvati u skladištu. Nažalost, takve sorte trenutno nema na tržištu. Rane sorte krumpira se uglavnom sade zbog proizvodnje mladog krumpira koji se mora potrošiti do početka jeseni jer on prirodno nekoliko tjedana nakon vađenja tjera klice.

Skladištiti treba samo „zrele“ gomolje

Kako bi osigurali kvalitetu konzumnog krumpira, treba voditi računa o postupcima s gomoljima i nakon njihovog vađenja. Pogreške se mogu dogoditi već na polju ukoliko se gomolji vade prerano tj. ako se vade nedozreli. Ako vadimo nezrele gomolje, krumpir će se u skladištu prije smežurati. Bit će više trulih gomolja, doći će i do ranijeg klijanja krumpira zbog velike vlage u njemu te on u skladištu neće moći dugo potrajati.

Je li krumpir spreman za vađenje možemo provjeriti jednostavnim postupkom na samoj njivi. Naime, držeći gomolj u ruci palcem druge ruke, pokušamo oguliti pokožicu gurajući palac prema naprijed. Ako ne uspijemo oguliti pokožicu, gomolji su spremni za vađenje. Zrela pokožica gomolja vrlo je važna za skladištenje krumpira. Takav krumpir može se dulje čuvati, manje krumpira dehidrira. Ulaz patogenih mikroorganizama u gomolje smanjen je, pa se smanjuje i broj gomolja koji trule zbog skladišnih bolesti.

Izbor sorti je vrlo bitan

Kako bi se smanjili gubici koji nastaju čuvanjem gomolja u skladištima, izbor sorte je jedan od najvažnijih čimbenika, te svakako adekvatan i kvalitetan skladišni prostor. Za dulje skladištenje treba birati kasne sorte koje imaju veći sadržaj suhe tvari. Sorta Princ je jedna od najboljih sorti koja se može najdulje čuvati bez kretanja klica. Ova sorta je i u Europskom katalogu sorti sjemenskog krumpira ocjenjena najvećom ocjenom kad je u pitanju dormantnost, odnosno mogućnost duljeg čuvanja. Osim ove sorte, dobra sorta za skladištenje je Rudolf.

Zbog svega ovoga savjetujemo proizvođačima koji su sadili jednu sortu i koristili je cijelu godinu, da sada posade 2-3 sorte u čijim gomoljima će uživati tijekom cijele godine. Danas se na tržištu nude mala, tzv. hobistička pakiranja sjemenskog krumpira (5 kg), tako da svi mogu birati ono što žele.

Puno više informacija o izboru sorti, njihovim karakteristikama i mogućnostima skladištenja doznajte od Sjemenarnine Agro podrške na broj telefona 063/700-700.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti