spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

‘Kobasice i slanina uzrokuju rak, štetne su kao cigarete’

Izvor iz WHO-a za britanski Daily Mail je rekao da bi crveno meso i mesne prerađevine trebale biti stavljene u istu kategoriju kao i cigarete, alkohol i azbest

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uskoro će objaviti novi popis kancerogene hrane na kojem će biti kobasice, slanina, mesne prerađevine i crveno meso. Promovirat će i stav da je konzumiranje ove hrane jednako štetno za organizam kao pušenje.

Izvor iz WHO-a za Daily Mail je rekao da bi crveno meso i mesne prerađevine trebale biti stavljene u istu kategoriju kao i cigarete, alkohol i azbest.

Na pakiranjima slanina i mesnih prerađevine uskoro bi se mogla naći i upozorenja o štetnosti takve hrane. WHO procjenjuje da meso kod ljudi uzrokuje razne bolesti koje, samo u Velikoj Britaniji, godišnje odnesu 150.000 života.
Među najčešćim bolestima koje uzrokuje crveno meso je rak debelog crijeva koji bi se mogao spriječiti zdravijom prehranom i stilom života.

Konačna odluka o stavljanju mesa na popis štetnih namirnica trebala bi biti donesena u ponedjeljak. U njenom donošenju sudjelovat će 10 zemalja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM