Kiseljak: Nekoliko stotina ljudi pogledalo film o “Bijelom putu”

Kiseljak se projekcijom filma “Bijeli put” barem djelomično odužio svim Travničanima koji su nakon pada njihova grada pomogli u obrani Lepeničke doline.

U obrani su naravno pomogli i Kakanjci, Varešani, pa i Brezani no preko 800 Travničana od kojih je oko 30 ovdje izgubilo živote, priča je za sebe.

Stoga nije bilo dvojbe da će se Kiseljačani, ali i žitelji okolnih mjesta rado odazvati projekciji dokumentarnog filma “Bijeli put”, produkcijske kuće “Kadar” iz Širokog Brijega koja je nakon gotovo tri godine istraživanja, snimanja i mjeseci provedenih u montaži, dovršila film o najvećem humanitarnom konvoju nakon Drugog svjetskog rata. Film je realiziran uz suradnju dvije državne TV kuće – HRT-a i BHRT-a. Dokumentarni film „Bijeli put“ govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ koji je organiziran u prosincu 1993. u Hrvatskoj, s ciljem dopreme hrane i lijekova u improviziranu ratnu bolnicu u Novoj Biloj koja je bila na izdisaju, a cijeloj Lašvanskoj dolini je prijetila glad. Kraj je bio u potpunom okruženju bošnjačkih postrojbi tzv. Armije BiH, a bolnica, koja se nalazila u crkvi, bila je pretrpana ranjenicima koji su počeli umirati zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske opreme.

Kroz izjave brojnih svjedoka, ali i raritetnu video arhivu, koja se prvi put prikazuje na platnu, šira javnost konačno može vidjeti što se stvarno događalo te ratne 1993.
U filmu su zastupljene i neke poluigrane filmske scene kako bi se na temelju pisanih dokaza i izjave svjedoka, rekonstruirali događaji koje u to ratno vrijeme nije bilo moguće zabilježiti video kamerom. Autorska ekipa iz širokobriješke produkcije “Kadar” Zdenko Jurilj redatelj, Antoni Ćorić direktor fotografije, Tomislav Topić montažer i Tomislav Bubalo producent, kontaktirala je i snimila sugovornike od Travnika, Viteza, Zenice, Mostara, Sarajeva, Zagreba, Splita, Dubrovnika i Londona.

U Lašvanskoj se dolini i Središnjoj Bosni preživljavalo, borilo, ginulo, umiralo od gladi, bolesti, premorenosti, a humanitarni konvoj, u zimu 1993. donio je svjetlost i nadu Hrvatima Lašvanske doline ali i cijele Središnje Bosne…

Zajedništvo hrvatskog naroda tih se ratnih godina najbolje pokazalo u „Bijelom putu“ – stotine humanitaraca, medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i drugih osoba, dovezli su humanitarni konvoj pred franjevačku bolnicu u Novoj Biloj. Predvođeni pokojnim Slobodanom Langom, Androm Vlahušićem i Hermanom Vukušićem, doprinijeli su opstanku i ostanku više od 70 tisuća Hrvata koji su skoro osam mjeseci bili pod opsadom tzv. Armije BiH….

Tih osam mjeseci, Hrvati Središnje Bosne, nisu imali nijedan mogući izlaz iz te opsade niti komunikaciju s bilo kojim drugim krajevima u BiH. Tu blokadu probio je Bijeli put… Ipak, njegov prolazak kroz teritorije pod kontrolom tzv. Armije BiH bio je dozvoljen, međutim, dva je puta napadnut, a vozač Ante Vlaić ubijen, drugi ranjen, a sve se to zbivalo pod ucjenama tadašnjeg dozapovjednika 3. korpusa tzv. Armiije BiH Džemala Merdana, koji je od pokojnog Slobodana Langa , na Pavlovici kod Uskoplja, tražio da se HVO Središnje Bosne preda… No, konvoj je nakon dva napada i svih ucjena bošnjačkog vojnog i političkog rukovodstva, s 99 šlepera i gotovo dvije stotine članova ipak stigao u dvorište franjevačke bolnice u Novoj Biloj i donio nadu u opstanak.

Projekcija u Kiseljaku organizirana je od strane Općine Kiseljak te Udruženja mladih “Kiss” uz pomoć župnika koji djeluju na području općine Kiseljak ali i okolnih župa..dok su istu podržali odnosno nazočili i kiseljačka Frama, sportski kolektiva na čelu s RK Kiseljak, braniteljske udruge….

Projekciji, koja je zbog loših vremenskih prilika umjesto na Trgu održana u gradskoj dvorani nazočili su i redatelj Zdenko Jurilj, producent Tomislav Bubalo, kao i sudionici Bijelog puta fra Zoran Livančić i Vinko Miljak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Napretkova podružnica Fojnica upriličila “Večer knjige” u povodu Međunarodnog dana pismenosti

Fojnica: Održan IX. Old timer fest