spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Kiseljak gradi zonu rekreacije i sporta, u planu pročistač i pogon za razvrstavanje otpada

Prvi od vrijednih projekata je izgradnja sportsko-rekreacijskog centra, projekta vrijednog tri milijuna konvertibilnih maraka, čije je realiziranje u toj srednjobosanskoj općini već počelo.

Na području općine Kiseljak je u iduće tri godine kroz projekte javno-privatnog partnerstva u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu, koji je Srednjobosanska županija usvojila 2018. godine, planirano realiziranje triju projekata vrijednih devet milijuna konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Prvi od njih je izgradnja sportsko-rekreacijskog centra, projekta vrijednog tri milijuna konvertibilnih maraka, čije je realiziranje u toj srednjobosanskoj općini već počelo.

Turizam i poljoprivreda

Općinsko vijeće Kiseljak na posljednjoj je sjednici odredilo još dva potencijalna projekta koja bi se po načelu javno-privatnog partnerstva u Kiseljaku trebala realizirati do 2025. godine. Prvi od njih, vrijedan pet milijuna konvertibilnih maraka, odnosi se na izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Drugi je izgradnja postrojenja za razvrstavanje komunalnoga otpada, a projekt je vrijedan milijun KM.

Za investitorima koji bi s Općinom Kiseljak krenuli u realiziranje dvaju spomenutih projekata još se traga, a uspiju li se realizirati sva tri projekta predviđena trogodišnjim planom po načelu javno-privatnog partnerstva, u Kiseljaku će se u iduće tri godine u poboljšanje kvalitete uvjeta življenja, uključujući i razvrstavanje otpada, izgradnju sportsko-rekreacijske zone te pročišćavanje otpadnih voda uložiti ukupno devet milijuna KM.

Među točkama dnevnog reda redovite sjednice Općinskog vijeća Kiseljak našao se i plan rada za 2023. godinu. Počevši od pretpostavke navedene u dokumentu da je Kiseljak geostrateško prometno središte s ekološki čistom i atraktivnom poduzetničkom sredinom koja, uz razvoj turizma, intenzivne poljoprivrede i obrta, ima visok stupanj zaposlenosti i učinkovitu lokalnu upravu, utvrđen je i popis kapitalnih projekata koji se u idućem razdoblju planiraju realizirati u ovoj srednjobosanskoj općini, bilo da je riječ o već započetim ili novim projektima.

Među najvažnijim su dovršetak izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku, potom sekundarne vodovodne mreže na području cijele općine Kiseljak. Uz već spomenute zonu sporta i rekreacije i postrojenje za selektiranje otpada, među kapitalnim projektima nalaze se i izgradnja te proširenje javne rasvjete, izgradnja cesta, ulica i mostova na području, potom izgradnja i proširenje kanalizacijskog sustava, ali i izgradnja sekundarnog plinskog sustava te izgradnja i unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture.

Kapitalni projekti, naglasio je načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak, ravnomjerno će pratiti razvoj na cijelom području općine, a realizirat će se u skladu s raspoloživim sredstvima. Među njima je Mišurić Ramljak izdvojio i gradnju multimedijalne dvorane koja je Kiseljaku itekako potrebna.

Potpora braniteljima

Planom rada Općine Kiseljak za 2023. godinu predviđen je i nastavak potpore nevladinu sektoru, udrugama i savezima s naglaskom na one udruge koje nude konkretne programe koji su od interesa i značaja za lokalnu zajednicu, uključujući posebno udruge koje potiču rad i aktivizam mladih. Na punu potporu u njihovu radu, istaknuto je na sjednici Vijeća, i dalje mogu računati i udruge koje okupljaju pripadnike braniteljske populacije, ali i roditelji koji dobiju prinove u obitelju.

Za opremanje svakog novorođenčeta predviđena je jednokratna novčana potpora u iznosu od 500 KM. Na potporu u obliku stipendija mogu računati i studenti, osobito oni koji su upisali, za Kiseljak, kao i cijelu BiH, deficitaran studij – medicinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti